Вицепремиерът Меглена Кунева ще контролира работата на МВР, както и на министерствата на външните работи, правосъдието и отбраната, съобщи пресслужбата на правителството

Премиерът Бойко Борисов е разпределил между четиримата вицепремиери функциите по координация на общата политика на правителството и по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет, се казва още в съобщението.

Меглена Кунева

Кунева ще координира работата на държавните агенции за метрологичен и технически надзор, за българите в чужбина и за бежанците, на Държавна агенция "Технически операции", на Агенцията за ядрено регулиране, Патентното ведомство и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Борисов обаче си запазва личен контрол върху дейността на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Държавната комисия по сигурността на информацията, която дава достъп до класифицирана информация.

Томислав Дончев

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев ще наблюдава дейността на министрите на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката, на енергетиката, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на земеделието и храните и на околната среда и водите.

Той ще осъществява взаимодействието с Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, с Държавната комисия за стоковите борси и тържищата и с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Румяна Бъчварова

Заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова ще координира работата на министрите на образованието и науката, на културата, на здравеопазването, на младежта и спорта и на туризма.

Тя ще осъществява взаимодействието на правителството с Държавна агенция "Архиви", Комисията за регулиране на съобщенията, Националния статистически институт и Националната агенция за оценяване и акредитация.

Ивайло Калфин

В ресора на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин са Държавната агенция за закрила на детето, Националният компенсационен жилищен фонд и Националната агенция за професионално образование и обучение.