От Реформаторския блок все още не са готови с обща позиция за сформирането на коалиционно правителство. Това заяви в студиото на ,"Денят започва" по БНТ лидерът на движение "България на гражданите" Меглена Кунева

Има голяма степен на покритие между ГЕРБ и Реформаторския блок и това е обнадеждаваща стъпка обнадеждаваща, добави Меглена Кунева. Тя допълни, че до края на седмицата реформаторите ще са готови с резултатите от проведения вътрешен референдум за бъдещото участие в преговорите за кабинет.

Вариантите за съставяне на правителство

Партиите в РБ трябва да решат какви ще са следващите стъпки на Блока спрямо ГЕРБ и вариантите за съставяне на правителство. Причината е, че една от партиите има ясни разграничителни критерии по отношение на това, коалиция с участието на кои партии би би подкрепена. Става въпрос за политическите сили, подкрепили предишното правителство. Според Кунева обаче ГЕРБ трябва да реши как ще предложат да се конструира следващото мнозинство.

Виж още: Татяна Дончева: Този път Борисов няма да може да купува депутати

Съдебната реформа

Искам РБ да стои тежко и стабилно и да има общо решение, заяви категорично Кунева и подчерта, че за реформаторите е ключово да има разбирателство за съдебната реформа.

Кунева добави, че в момента не може да има експертен кабинет без лидерство, какъвто е бил предишния. По думите й в Блока няма разминаваме по отношение на мандата на следващия парламент. 

Нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание

Смятаме, че е хубаво да се определи период от време за подготовка на нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание, заяви лидерът на "България на гражданите".

Виж още: Структурите на ГЕРБ: Коалиционен кабинет или нови избори?