Нещо повече - според статистиката България дори не е в Топ 50 на държавите, където споделят и свалят музика нелегално, а Дрейк и Риана са сред най-предпочитаните изпълнители

САЩ оглавиха класацията за музикално пиратство с 96,6 млн. даунлоуда чрез BitTorrent само през първата половина на годината, сочат данните на Musicmetric, цитирани от Би Би Си.

Американците са свалили двойно повече музика от следващите три страни: Великобритания (43,3 млн.), Италия (33,2 млн.) и Канада (малко под 24 млн.). В глобален мащаб числото стига 3 млрд. песни в над 400 млн. торента.

В Обединеното кралство, където се славят като най-активния музикален пазар на глава от населението, столицата на пиратите е Манчестър, а броят на изтеглените незаконно файлове надвишава тиражите на продадената музика.

Най-пиратираният изпълнител на Острова е Ед Шиърън, следван от Rizzle Kicks и Риана, чийто актуален албум Talk That Talk е номер 1 в света по нелегален даунлоуд. Дрейк пък е първи в САЩ със сингъла си The Motto.

България е на 60-о място в класацията по уникални даунлоуди, като съставлява едва 0,2% от глобалното музикално пиратство според тази статистика.

В световния Топ 20 влизат съседните ни Румъния и Гърция, но там най-свалян е американският дъбстеп музикант Били Ван (номер 1 и в Бразилия и Индия), който насърчава феновете си да свалят парчетата му от интернет, като в замяна приема дарения.

Той се нарежда веднага след Риана при най-пиратираните албуми, следван от "21" на Адел, който легално също е постигнал рекордни тиражи, и Making Mirrors на Готие.

Успехът на Били Ван се дължи най-вече на неговия дебютен миниалбум The Cardigan с ремикси на изпълнители като LMFAO, Lights, Крис Браун, Eiffel 65 и Breathe Carolina.