Външността е измамна, но не и за HR-специалистите, които решават съдбата на кандидатите за работа с един замах.

За тази цел понякога и един доста бегъл поглед стига. Експеримент на два израелски университета (Ben-Gurion University и Ariel University Center) развенча популярния мит, че привлекателната външност насърчава кариерата.

Резюме без лица

Изследователите изпрати 5312 автобиографии от "кандидати", кандидатстващи за 2656 свободни работни места - от мениджъри за работа с клиенти и счетоводители до инженерите и IT специалисти.

Описанията на трудовите "подвизи" на кандидатите били почти идентични. Мъжете и жените сред кандидатите били почти по равно. Половината от резюметата били със снимки и половината - без. От тях половината със снимка на привлекателни хора, а другата половина - на притежатели на обикновен външен вид. След изпращането само трябвало да се изчака реакцията на получателите - агенции за подбор на персонал (75%) и отделите на компании, които пряко участват в набирането на персонал (25%).

Некрасивите повеждат

Само 14,5% от автобиографиите, или 770, имали отговор. Въпреки това и толкова били достатъчни, за да се определи закономерност. При жените, най-популярни са резюметата без снимки (16.6%).

Номер две: кандидатите с нормален външен вид (13,6%).

И чак на опашката – очевидните красавици (12,8%).

Красивите мъже определено се ползвали с по-голям успех – на интервю бил поканен всеки пети, с повече от 10% над резултатите на кандидатите с невзрачни лица.

13,7% работодатели пък се спрели на автобиографии без снимка.

По-рано британско проучване пък показа, че блондинките изостават далеч назад в кариерното развитие спрямо жените с друг цвят на косата. Така че, очевидно красивите блондинки не са в най-изгодната професионална позиция.

Както и да е, ако сте жена, завидният външен вид не е нещо, което ще ви помогне да пробиете пред HR-отдела. За разлика от това, привлекателният мъж само може да подобри шансовете си за наемане на работа, ако сложи своя снимка.

Несправедливо? И още как. Но такива са правилата на играта.

Източник: profit.bg