В снимки: Актьорите (и актрисите!), които според букмейкърите са сред фаворитите за ролята - и осемте имена с най-голям шанс да бъдат избрани за новия Агент 007

Даниел Крейг беше избран за ролята на Джеймс Бонд през 2005 г. и е шестият актьор, превъплътил се в агент 007 (след Шон Конъри, Джордж Лазенби, Роджър Мур, Тимъти Далтън и Пиърс Броснан) в официалните филми от поредицата.

Първият блондин в тази роля, той е заснел четири филма: "Казино Роял" (2006), "Спектър на утехата" (2008), "007 координати: Скайфол" (2012) и номер 24 - "СПЕКТЪР" (2015).

Може го видим в поне още един, ако сценарият му допадне, но 49-годишният актьор вече заяви, че му е време да се откаже. Имам свой живот и трябва малко да наваксам с него, обясни Крейг, който от 2011 г. е женен за колежката си Рейчъл Уайз.

Nie-Jenite.bg: Джеймс Бонд "спи с толкова много жени, а е дяволски самотен"

Букмейкърите отдавна приемат залози кой ще е неговият приемник в ролята. Претендентите са десетки, фаворитите - няколко, но последната дума има продуцентката Барбара Броколи, предупреди режисьорът на последните два филма Сам Мендес, който също напуска поредицата.

"Това не е демокрация, не е Х-Factor, не е референдум. Гарантирам ви, че няма да е този, когото очаквате", заяви той неотдавна и припомни, че Крейг се е ползвал с нулева подкрепа от публиката, но Броколи го наложила и не сбъркала.

Не липсват и смели предположения, че следващият Джеймс Бонд може да е... Джейн. Смяната на пола би била логична, предвид факта, че Джуди Денч като шефката М вече е заменена от Ралф Файнс.

Актрисите, достойни да влязат в кожата на британския топшпионин, също не са малко - например ветеранката Джилиън Андерсън ("Досиетата Х", The Fall), която сподели в "Туитър" нечий фотомонтаж с нейна снимка върху емблематичния плакат.

По-младата Емилия Кларк (сериала "Игра на тронове", "Терминатор: Генисис"), най-сексапилната жена на 2015 г. според "Ескуайър", също предложи услугите си.

Виж още: Любопитно за Джеймс Бонд плюс още 10 интересни факта за агент 007

И все пак според в. "Сън" списъкът е сведен до осем мъжки имена, а всеки нов техен филм изглежда като прослушване за ролята:

- Идрис Елба от "Мандела: Дългият път към свободата", "Тор, богът на гръмотевиците" и "Тор-2: Светът на мрака", сериалите "Лутър" и "Наркомрежа". Последно го гледахме в "Денят на Бастилията", където игра агент на ЦРУ.

Според британския в. "Сън" той оглавява предварителната класация на киностудията MGM, след като беше подкрепен дори от Стивън Спилбърг, но на 44 е и най-възрастният претендент. Следващата му голяма роля е Роланд Стрелеца в "Тъмната кула" по Стивън Кинг, очакван през февруари 2017.

- Майкъл Фасбендър (39) от "Стив Джобс", "Макбет", "Прометей", "X-Men: Дни на отминалото бъдеще" и "Х-Men: Апокалипсис". На кинофестивала във Венеция участва със "Светлина между два океана" заедно с Алисия Викандер, с която са двойка и в живота, но най-очакваният му филм е екранизацията по видеоиграта Assassin's Creed.

- Люк Евънс, на 37, от "Хобит" ("Пущинакът на Смог" и "Битката на петте армии"), "Дракула: Неразказан", "Бързи и яростни 6", "Тамара Дрю"...

- Том Хидълстън (35 г.) от "Отмъстителите" и "Тор", "Боен кон", "Кориолан", сериала "Инспектор Валандер", а напоследък - като агент под прикритие в минисериала по Джон льо Каре "Нощният мениджър" и новата тръпка на попзвездата Тейлър Суифт.

- Ейдън Търнър (33 г.), който игра вампир в сериала "Да бъдеш човек", джуджето Кили в трилогията "Хобит", а в минисериала "Полдарк", тв адаптация на Би Би Си по историческите романи от Уинстън Греъм, се пренася в края на XVIII в.

- Чарли Хънам (36 г.), популярен от "Огненият пръстен" и сериала "Синове на анархията", но най-вече като актьора, който беше избран за ролята на Крисчън Грей в "Петдесет нюанса сиво" - и се отказа...

Освен тези шест имена, още двама актьори водят преговори с продуцентите като "първи резерви": 

- Джеймс Нортън (вдясно на снимката), който нашумя като княз Андрей Болконски в новата екранизация на Би Би Си по "Война и мир", редом с Пол Дано в ролята на Пиер Безухов и Лили Джеймс, която се превъплъщава в Наташа Ростова.

- Джейми Бел (30 г.), чиято кариера започна на 13 в "Били Елиът". Той се е снимал в новия "Кинг-Конг" на Питър Джаксън и "Нимфоманка" на Ларс фон Триер, даде гласа си за филмовата версия на комиксовия Тинтин, а последно игра Нещото от римейка на "Фантастичната четворка".

Ето още десетина имена, които бяха сред фаворитите в залозите на букмейкърите, но отсъстват от "късата листа":

- Том Харди от "Лудият Макс-4: Пътят на яростта", "Дама, поп, асо, шпионин", "Дете 44" и "Легенда", където влезе в двойната роля на близнаците Крей, фигури от престъпния свят на Лондон в средата на ХХ век.

- Деймиън Луис от сериалите "Доживот" и "Вътрешна сигурност", както и актуалния шпионски трилър по Льо Каре "Изменник по вкуса ни", където е агент от британските спецслужби.

- Хенри Кавил (Супермен в "Човек от стомана" и "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта"), който игра топшпионина Наполеон Соло в миналогодишния "Мъжът от U.N.C.L.E." на Гай Ричи

- Оливър Джаксън-Коен от "Гарванът" и предстоящия фентъзи сериал Emerald City / "Изумруденият град", адаптация за възрастни по "Вълшебникът от Оз" под режисурата на Тарсем Сингх, по Ен Би Си наесен.

- Сам Райли от "Гордост и предразсъдъци, и зомбита", "Господарка на злото", "По пътя", Byzantium.

- Рупърт Френд от сериала "Вътрешна сигурност", "Младата Виктория", "Хитмен: Агент 47".

- Джон Бойега от "Междузвездни войни: Силата се пробужда"

- Раза Джафри, отскоро с главна роля в серийната медицинска драма на Си Би Ес Code Black, където играе хирург от англо-индийски произход, а иначе популярен от шпионския сериал на Би Би Си "Фантоми" (2002-2011).