Двойно повече спрямо предишния вот са невалидните бюлетини; 48,66% е била избирателната активност

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви разпределението по мандати за осемте партии, които влизат в парламента. В 43-тото Народно събрание ГЕРБ вкарват 84 депутати, БСП - 39, ДПС - 38, Реформаторският блок - 23, Патриотичният фронт - 19, "България без цензура" - 15, а "Атака" и АБВ - по 11.

Комисията заседава днес за последно, за да изчисли преференциите и недействителните бюлетини, така че да се получат точните мандати, разпределени по партии, уточнява "Стандарт нюз".

Неочаквано рекорден е броят на невалидните бюлетини - 218 000, което е два пъти повече отпредишните избори.

Преференциалният вот изигра своята роля и пренареди няколко от листите в отделните избирателни райони.

Най-отчетливо синдромът, известен от предишните избори като 15/15, сега сработва в листите на ГЕРБ. В Благоевград например нагоре се качва 9-ият от листата на партията победителка. Същото става и в листите за Плевен, Стара Загора, Хасково.

Разместване има и в листата на ГЕРБ в Пазарджик - там на по-висока позиция се придвижва третият. Във Велико Търново листата размества 12-ият от ГЕРБ, а в Шумен - номер 7.

Според информация на БНР листите на ДПС се пренареждат в Благоевград, където нагоре се качва третият, и в Разград - с преференция за номер 8. Размествания при БСП стават в Софийска област, където по-високо се придвижва петият, а също така във Варна - (номер 4), Пазарджик (12-ият), в Пловдив-област - осмият, а в 23-ти Софийски МИР - деветият.

По данни на ЦИК гласувалите на изборите за 43-тото Народно събрание у нас и чужбина са 3 501 000 души. Като се извадят недействителните бюлетини, действителните гласове, които се разпределят между партиите, са 3 283 000.

Междувременно няколко кандидат-депутати, включително и такива, които влизат в Народното събрание, са подали заявления в ЦИК да не бъдат обявявани за избрани и комисията е уважила исканията им, съобщи БНР.

Ангел Джамбазки от Патриотичния фронт се отказва да бъде народен представител от 24-ти МИР в София или от Благоевград и остава евродепутат. Алеко Атанасов от листата на ДПСвъв Варна също не желае да бъде обявен за избран, както и двама кандидати от ГЕРБ: Петко Ненов от Сливенския избирателен район и Стилиян Митев в Добрич.