Дизайнерската гилдия в Холивуд присъди наградата си на "Ана Каренина", по кината у нас от 1 март

Жаклин Дюран, която е облякла руските герои на Толстой в стила на "Баленсиага" от 50-те години на ХХ век, е била номинирана за "Оскар" и с предишните два филма на режисьора Джо Райт с Кийра Найтли: "Изкупление" (2007) и "Гордост и предразсъдъци" (2007).

С отличието от своята гилдия за най-добри костюми в исторически филм дизайнерката е фаворит за академичната статуетка тази година.

"Ана Каренина" се конкурира с "Клетниците", двата филма по приказката за Снежанка и седемте джуджета - "Огледалце, огледалце" и "Снежанка и ловецът", а също така "Линкълн", който е кандидат в най-много категории, но изглежда ще спечели само при актьорите в главна роля.

Сали Фийлд е номинирана за "Оскар" в поддържаща женска роля като г-жа Линкълн, облечена от дизайнерката Джоана Джонстън

Почетена с награда от колегите си бе и покойната Еико Ишиока, създала ексцентричните тоалети за Джулия Робъртс като Злата мащеха в "Огледалце, огледалце". Тя си отиде през януари 2012, малко преди премиерата на филма.

Легендарната японска моделиерка има "Оскар" за работата си по "Дракула" на Франсис Копола, а сега, със своите над 300 костюма за продукцията на Тарсем Сингх, получи посмъртно приза на дизайнерската гилдия в раздела за фентъзи филми.

Сватбената рокля на Снежанка (Лили Колинс), дело на покойната Еико Ишиока

Другият филм по приказката на Братя Грим, който се състезава за "Оскар" при костюмите, е "Снежанка и ловецът", с Чарлийз Терон като Злата мащеха.

Дизайнерката там е Колийн Атууд, печелила вече с филмите "Чикаго" (2002), "Мемоарите на една гейша" (2006) и "Алиса в Страната на чудесата (2011) - а това е нейната 10-а номинация. 

Киногилдията на художниците по костюмите в САЩ връчи приз и за съвременна творба - "007 координати: Скайфол", британския номер 1 за изминалата година.

Фотогалерия: Даниел Крейг като Джеймс Бонд

Специалното отличие, наградата Spotlight (В светлината на прожекторите), отиде при Ан Хатауей. Актрисата, която дефилира често по червения килим в този сезон на наградите, е почти сигурна носителка на "Оскар 2013" за поддържаща женска роля като Фантин от "Клетниците".

На дизайнерските награди тази седмица тя отново блестеше, този път буквално - в златиста минирокля "Гучи", а статуетката (във форма на кристален крокодил, заради спонсора Lacoste) й връчи друг актьор от "Клетниците" - Ръсел Кроу.

Художник на костюмите за мюзикъла по Виктор Юго е испанецът Пако Делгадо, отличен преди няколко дни на наградите "Гоя" в Мадрид за работата си по черно-белия "Снежанка".

Заедно с екипа си той е облякъл над 4000 действащи лица в мегапродукцията: бедняци, проститутки, богаташи.