За първи път от 96 години в украинския парламент няма да има комунисти

Осмата Върховна рада е избрана и фактът, че гласуване нямаше в шест избирателни района на Луганска и девет на Донецка област, не влияе върху легитимността ѝ, каза заместник-председателката на ЦИК Андрея Магера.

Новият парламент

Партията "Народен фронт" на украинския премиер Арсений Яценюк запазва първото си място при преброени 26% от изборните протоколи в Украйна. Тя получава 21,68% от гласовете на избирателите. 

Само няколко стотни след нея – с 21,62%, е Блокът на държавния глава Петро Порошенко, информира Ангелина Пискова - специален пратеник на БНР в Киев.

Четири партии Върховната рада

На този етап във Върховната рада влизат още четири партии – "Самопомощ" на кмета на Львов Андрей Садовой, Опозиционният блок, в който влиза и "Партията на регионите" на бившия президент Виктор Янукович, Радикалната партия на Олег Ляшко и партия "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко. 

Партия "Свобода", за която по-рано имаше данни, че също ще има депутати, не преминава 5-процентната бариера при новото преброяване на бюлетините. 

По окончателни данни са гласували 52,42% от имащите право на глас украинци.

Окончателното преброяване ще бъде готово към 10-и ноември

Гласували са малко над 52% от избирателите, като е имало гласуване и в Донецк в 12 от 21 окръга. Няма съществени инциденти, които да могат да помрачат вота. 

Излезе обаче съобщение, че сепаратистите на Донбас са обещали на силите на антитерористичната операция тежък понеделник.

Асоциацииране с ЕС

Премиерът Яценюк обяви още в неделя вечерта, че ще прави коалиция с БПП на основата на договора на Украйна за асоциацииране с ЕС.

Консултациите за новата коалиция ще започнат веднага, призна Порошенко. 

В интервю за телевизионният канал "112 Украйна" Порошенко добави: "Да, много ми е приятно, че моята политическа сила, според всички екзитпол проучвания заема първо място. Но това не е толкова важно, колкото фактът, че ще имаме проевропейско мнозинство. Сигурен съм, че във Върховната рада ще има промени, по-специално комисиите ще се съкратят няколко пъти".

Коалиционните консултации

Десет дни са повече от достатъчно, за да се завършат всички преговори и за премиер, и за председател на парламента, и за формирането на правителство, каза още Прошенко, но не отговори кой евентуално би бил кандидатът за министър-председател. 

Виж още: Дилма Русеф успя да спечели втори президентски мандат