Управляващите го виждат като "кредит на доверие", за опозицията документът е критичен и обективен

С доклада на ЕК се гласува доверие на правителството, коментираха ГЕРБ, макар че други партии в управляващата коалиция определиха критиките в документа като "смекчени".

От водещата партия във властта отчетоха само позитивните оценки от доклада и видяха в това призив за общи усилия, за да се реализира съдебната реформа и да се стартира премахване на мониторинга за страната ни, информира БНР.

Това, което виждаме днес, има кредит на доверие, който се дава към днешното стабилно управление, а когато има стабилно управление, биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени, отбеляза Цветан Цветанов.

На свой ред лидерът на ДПС Лютви Местан оцени доклада като

изключително обективен

Той увери, че движението ще работи в най-близко бъдеще наблюдението да бъде снето от България. Според него ДПС има политическа отговорност и зрялост да прочете този доклад, да го улови като дух и конкретика - и да даде своя принос за изпълнение на препоръките.

БСП са на мнение, че документът от Брюксел е очаквано критичен. От левицата споделят общата констатация в него, че напредъкът на реформите в съдебната система е бавен.

Депутатът от "БСП - лява България" Чавдар Георгиев подчерта, че докладът е повод за анализ на съдебната система, тъй като

БСП като опозиция е подкрепила стратегията за реформи:

Като цяло ние оценяваме доклада като навременен и призоваваме всички държавни органи и управляващата коалиция, в консенсус с други политически сили, да набележат мерки, които ще доведат до подобряване на съдебната система и изобщо утвърждаване върховенството на закона, призова той.