Петдесет предмета от филмите за агент 007 бяха разиграни на търг от лондонската аукционна къща "Кристис".

За повечето реликви можеше да се наддава само онлайн (Christies.com/bond) а 10 от тях бяха продадени на живо в световния ден на Джеймс Бонд - 5 октомври. Приходите, над 1,6 млн. долара, отиват

за разнообразни благотворителни каузи

Най-стойностен сред предметите от всички 23 филма беше един "Астън Мартин DBS" от 2008 г. Цената на возилото, с което Даниел Крейг се впуска в бясна надпревара по пътищата на Италия в "Спектър на утехата", стигна 390 000 долара. Марката е любима на Бонд още от 1964-та и "Голдфингър", като досега е била част от 10 филма в поредицата.

Видео: Джеймс Бонд в уникално преследване с коли

Търгът разкри в аванс и реквизит от предстоящия "007 координати: Скайфол", който тръгва по кината от 26 октомври. Такива например са чифт копчета за ръкавели със семейния герб на Бонд и мотото Orbit Non Sufficit (Само един свят не стига). Те са дело на дизайнера Том Форд, който е разработил гардероба на Бонд за "Скайфол".

Някои от най-новите дрехи на 007 също бяха включени в юбилейната петъчна разпродажба, наред с диамантените бижута на момичето му Северин (Беренис Марло) и часовникът му - титаниев "Омега Planet Ocean" от серията Seamaster, за който бяха платени близо 252 хил. долара.

Най-обсъждани обаче се оказаха банските му от "Казино Роял" (марката е "Ла Перла", размерът - L), особено след като ветеранката от поредицата Джуди Денч разкри, че

не са били изпрани след края на снимките

Цената им в търга надхвърли 71 хил. долара, почти колкото костюма "Том Форд", продаден за почти 75 хиляди.

Онлайн търгът, приключил в началото на тази седмица, включваше по-скромни предмети като макети на превозни средства, облекло и аксесоари, носени от Даниел Крейг, Пиърс Броснан, Ева Грийн и някои поддържащи актьори.

Виж още: Бонд в движение: Колите на 007