Възнаграждението на държавния глава се формира спрямо депутатските заплати

Месечното възнаграждение на държавният глава е 7893 лв., съобщава в. "Преса", позовавайки се на информация от президентството, дошла в отговор на запитване.

Колко получава президентът

"Към индивидуалната месечна заплата на президента на Република България се заплаща допълнително възнаграждение в размер на 1,6% за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит. Размерът на допълнителното месечно възнаграждение към основното трудово възнаграждение на президента на Република България е 2121,60 лв.", се казва в отговорът, подписан от главния секретар Росен Кожухаров. 

В писмото се подчертава, че на президента не се изплаща допълнителна сума по атестация.

Виж още: Основната заплата на депутатите

Растат заплатите на депутатите, расте и тази на президента

Заплатата на държавния глава се равнява на две депутатски възнаграждения. Те от своя страна бяха повишени със 186 лв. миналия месец, достигайки 2886 лв. По този начин основното възнаграждение на президента стана 5772 лв., както стана ясно на 12 февруари.

Според правилника на парламента основното възнаграждение на народните представители е средната заплата в обществения сектор от последния месец на тримесечието, умножена по три. Тъй като през декември 2014 г. тя е 962 лв., доходът на редови депутат автоматично става 2886 лв. Освен това сумата се индексира на всеки три месеца.

Виж още: Какво декларираха депутати и министри

Ръст в пожизнените възнаграждения на миналите президенти

Ръстът в заплатата на депутатите автоматично означава и повишаване и пожизнените възнаграждения на бившите държавни глави - Георги Първанов и Петър Стоянов. По закон то е 60% от основната заплата на действащия президент и сега се равнява на 3463,20 лв.

Това възнаграждение не се взема предвид при пенсиониране и върху него не се правят осигурителни вноски за задължителното обществено осигуряване и за допълнително задължително пенсионно осигуряване.