1,3 млн. пенсионери ще се възползват от коледния бонус от 40 лв.

Коледни добавки за пенсионерите все пак ще има. Хората с пенсии до 286 лв. ще получат коледна добавка от 40 лв. Това стана ясно след спешна среща между премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Около 1,3 млн. души ще получат коледния бонус към пенсиите.

"Бях възложил на министъра на финансите да огледаме какво можем да съкратим от инфраструктурни проекти, администрация, за да дадем на българските пенсионери, защото те го заслужават. Това, че ги подлъгват през година, за да се похарчат огромни пари, да не се случи пак", заяви Борисов. 

"Това са 50 млн. лв - не са малко пари в тази финансова криза, но когато заради това пагубно управление милиарди заделяме, за да спасяваме банки, абсолютно прави са пенсионерите да кажат: "А коледата как да я посрещнем". Затова решихме 50 млн. лв. да подготвим в постановление, вицепремиерът Калфин сега ще го уведомя да го подготвят за сряда, за да може заедно с декемврийските пенсии да получат по 40 лв. коледна добавка", каза още премиерът.

Голямата секира за излишни разходи

"Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения", коментира Горанов. 

"Срещата с премиера беше да поеме към мен ангажимент, че ще ме подкрепи в някои допълнителни мерки за спестяване до края на 2014 г., за да може общата сметка на актуализацията да излезе", обясни финансовият министър

"Някои инфраструктурни проекти ще бъдат леко забавени за следващата година", каза той. 

По думите му, това ще се изяснява на по-късен етап. Той допълни, че пари ще бъдат спестени от административни разходи, които могат да бъдат отложени, спестявания от разходи за лихви, които плащаме от държавния бюджети и др.

Двубоят Горанов - Калфин

Преди срещата с Борисов финансовият министър беше категоричен, че беше категоричен, че средства за коледни надбавки за пенсионерите няма. Неговият колега в кабинета, министърът на социалната политика Ивайло Калфин пък беше обявил като свой крадкосрочна политика, че ще работи в посока осигуряването на коледен бонус за пенсионерите.