Представители на ГЕРБ и на реформаторите поемат ключовите комисии в парламента

След като след дълги консултации беше определен съставът на бъдещия кабинет, бяха разпределени и председателите на парламентарните комисии.

Парламентарни комисии и техните шефове

Една от главните преговарящи от екипа на ГЕРБ и спец по финансовите въпроси - Менда Стоянова, ще оглави комисията по бюджет и финанси в парламента, пише "Стандарт".

Бившият областен управител на София Данаил Кирилов от ГЕРБ поема комисията по правните въпроси. За шеф на комисията по вътрешна сигурност ще бъде предложен ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, чието име се лансираше от реформаторите за министър на вътрешните работи или шеф на ДАНС.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пък ще оглави социалната комисия. Корман Исмаилов най-вероятно ще стане заместник на председателя на комисията по отбрана, за чийто шеф се спрягат имената на Пламен Манушев и Валентин Радев от ГЕРБ.

Комисията по образование най-вероятно ще бъде дадена на Милена Дамянова от ГЕРБ. За комисията по здравеопазване все още не е ясно дали ще бъде поета от бившия министър Десислава Атанасова от ГЕРБ или от колежката й Даниела Дариткова.

Виж още: Първи прогнози: Кои ще са новите министри

За председател на комисията по околната среда и водите се спряга името на Найден Зеленогорски. Румен Христов от Реформаторския блок пък най-вероятно ще поеме комисията по земеделието, а за външна комисия гласят Борислав Великов.

Първоначално се смяташе, че икономическата комисия ще бъде поета Мартин Димитров, но тъй като най-вероятно Божидар Лукарски ще оглави икономическото ведомство, най-вероятно комисията ще оглави представител на ГЕРБ.

Виж още: Орел, рак и щука - новият кабинет "Борисов"

Никой от реформаторите и хората на Бойко Борисов обаче не се ангажира да съобщи дали на депутати от БСП, ДПС, БДЦ и "Атака" ще бъдат поверени комисии или пък техни представители ще бъдат поканени за зам.-шефове.