Само за първия ден има регистрирани 460 нарушения

Вече 148 патрулни автомобила на КАТ вече са снабдени с преносими знаци за монтирани мобилни камери и обхождат 1000 рискови участъка, пише "Труд". От събота вече автмобилите са по пътищата и всеки, който е минал покрай тях с над 10 км/ч от разрешената скорост, ще получи електронен фиш.

Колите с камери вече са по улиците

До последно не беше ясно дали мобилните камери ще бъдат пуснати, тъй като под въпрос бяха знаците Е24 "Контрол с автоматизирани технически средства или системи".

Все още обаче няма табели Е24 и по техните снимки не се издават електронни фишове.

Според наредбата за камерите, влязла в сила от 23 май, поставянето на такава табела преди зоната на засичане е задължително. Същият документ обаче дава право на органите на реда да използват преносими знаци. Оказа се, че само за седмица те са успели да се снабдят с тях и вече снимат в цялата страна.

Глоби

Най-късно до месец шофьорът му ще получи по пощата електронен фиш с глоба от 650 лв. Понеже нарушението е извършено в населено място, водачът ще получи и призовка да се яви в КАТ, където да му се вземе книжката за 3 месеца, обясниха униформените.

Катаджиите могат да използват преносим пътен знак Е24 при условие, че преди това заснемат мястото, на което го слагат и попълнят протокол, в който опишат разстоянието му от зоната за засичане. Преносимите знаци не трябва да са по-ниски от 60 см. Ако камерата снима идващ автомобил, знакът трябва да е на повече от 100-150 метра от патрулката. Ако засича отминаваща кола, трябва да е преди полицейския автомобил, която снима на 80-100 метра.

Само за първия ден

Близо 460 нарушения са регистрирани ден, след като започна работата на мобилните камери за контрол на скоростта по пътищата. Най-много са в София - близо 80, и над 60 за Велико Търново. За тях ще бъдат издавани електронни фишове, а нарушителите няма да бъдат спирани на място.

Източник: в. "Труд"