Две седмици преди Академичните награди в САЩ Джордж Клуни и Бен Афлек се разходиха до дъждовния Лондон, за да получат поредните отличия за филма си "Арго"

И "Оскарът" отива при "Арго"... Очакваме да чуем това след две седмици, а на сцената, в качеството си на продуценти, да излязат Джордж Клуни, съдружникът му Грант Хеслов и Бен Афлек.

Филмът по действителен случай стана едно от задължителните кинозаглавия от 2012 г., след като буквално превзе сезона на наградите.

Фотогалерия: Януари в мода и звезди от сезона на наградите

Своеобразна кулминация на похода му към Академичните награди на 24 февруари бе призът от режисьорската гилдия в САЩ - въпреки че Афлек не е номиниран за "Оскар" при режисьорите.

На наградите на филмовата академия БАФТА в Лондон тази неделя "Арго" бе провъзгласен за световен номер 1, отличен бе и в категорията за монтаж, а Бен стана най-добрият режисьор и според своите британски колеги.

Според някои критици той е спечелил симпатиите на киногилдиите не само (и не толкова) с качествата на "Арго", но и с факта, че като режисьор е възродил и дал нова насока на западащата си актьорска кариера.

Виж още: "Златните глобуси" не прогнозираха "Оскарите"

"Клетниците" взе четири статуетки БАФТА - за поддържаща женска роля на Ан Хатауей, сценография, звук и грим/прически, а "Животът на Пи", с неговия (полу)дигитален тигър, победи в категориите за операторско майсторство и специални ефекти.

Две статуетки спечели и "Любов" на Михаел Ханеке (за който отсега можете да си купите билети, ако искате да го гледате на София филм фест 2013 като една от прожекциите в зала 1 на НДК). Това е най-добрият неанглоезичен филм, а призът за ветеранката Емануел Рива ни накара да се питаме дали Дженифър Лорънс все още е фаворитка за "Оскарите".

Филмът с младата актриса обаче също получи признание - за адаптирания сценарий на режисьора Дейвид О'Ръсел, който посвещава "Наръчник на оптимиста" на собствения си син, страдащ от биполярно разстройство, също като героя на Брадли Купър.

Кристоф Валц стана номер 1 при поддържащите актьори за "Джанго без окови", а втората БАФТА за филма бе за автора на оригиналния сценарий - режисьора Куентин Тарантино.

Куентин Тарантино позира с Дженифър Лорънс и своята БАФТА за оригинален сценарий

Даниел Дей-Луис е другият безспорен победител, който досега прибра всички възможни отличия за своя Ейбрахам Линкълн във филма на Спилбърг. Историческият "Линкълн" бе с най-много номинации и за БАФТА - 10, но се наложи само при актьорите в главна роля.

За британски филм номер 1 бе обявен абсолютният касов шампион на Острова - "007 координати: Скайфол". Поредицата за Джеймс Бонд и нейната 50-годишнина ще имат специално място на "Оскарите", а Адел ще участва в церемонията, като изпее песента от филма, Skyfall.

На родна земя най-новият филм за агент 007 се конкурираше с The Best Exotic Marigold Hotel, "Клетниците", "Седем психопати" и "Ана Каренина", спечелил в категорията за костюми.

Според британците "В търсене на Шугърмен" е най-добрият документален филм, а шотландската история от "Пиксар" - "Храбро сърце", надделя при пълнометражните анимации.

Виж още: Най-добрите филми и сериали в САЩ за 2012 г.

Режисьорът на "Стената" сър Алън Паркър стана лауреат на почетния приз за цялостната си работа в киното.

Публиката присъди БАФТА за дебют на 23-годишната актриса Джуно Темпъл ("Черният рицар: Възраждане"), която се конкурираше със Сурай Шарма от "Животът на Пи", Алиша Викандър от "Ана Каренина", Андрея Райзбъро и сестрата на близначките Олсън - Елизабет.

Джуно Темпъл на наградите БАФТА 2013