Сюжетът няма нищо общо с ислямската държава, а разиграва притча от Корана

Нашумелият клип с "обезглавяването" на дете от джамията в Пазарджик, за който организацията "Дружба Родина" сезира прокуратурата, всъщност е качен преди 5 години и е невинен религиозен ритуал, който няма нищо общо с екзекуциите на Ислямска държава, с които го свързаха авторите на сигнала. Това заяви пред "Дарик" секретарят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Клип от преди 5 години, реакцията - сега

Според него реалността е подменена и не може по никакъв начин видеоклипът, качен преди 5 години, да се свързва с това, което се случва днес в Близкия Изток.

Ахмедов потвърди отново, че от мюфтийството се разграничават от действията на групировката и ги осъждат. По негови думи мюсюлманското вероизповедение е готово да съдейства на органите за сигурност за превенция на такива явления.

Сюжетът - притча от Корана 

Клипът, който е трудно да се намери в интерент, вероятно защото е публикуван отдавна, според Ахмедов пресъздава притча от корана. Две деца от децата играят пророка Ибрахим (аналогът на библейския Авраам в Корана) и единствения му син, който трябва да бъде принесен в жертва на Всевишния. Преди да бъде извършено жертвоприношението, се появява овен и така детето е спасено, тъй като животното е принесено в жертва. Сцената показва как е започнало честването на Курбан байряма и точно това пресъздават децата, разясни Ахмедов.

Това не е материал, който може да се свърже с ритуалните екзекуции, затова апелирам медиите да използват коректно информацията, без да се създават излишни скандали, заяви още той.

На кадрите, заснети в Пазарджик, се вижда как дете на два пъти поставя пластмасова сабя върху гърлото на друго. Клипът е сниман в местната джамия "Абу Бекир", която е частен имот и не е под юрисдикцията на Главното мюфтийство.