Владимир Кличко и Кубрат Пулев вече са в Хамбург, където на 15 ноември ще излязат на ринга в мача на годината в световния бокс. Пред RTL Кличко говори за предстоящия мач с Кобрата

- Владимир, да погледнем първо назад. В края на август, малко преди битката с Кубрат Пулев на 6 септември, получихте контузия в бицепса на лявата ръка. Какво се случи? 

- Тренировъчният лагер почти беше свършил, оставаше ми само още една седмица спаринги. Когато се качих на ринга, забелязах, че нещо не е наред. След това се опитах да тренирам в следващите два дни, но ставаше все по-зле и по-зле. 

Без да навлизам в детайли, това беше контузия в бицепса. С такава травма за съжаление нямаше как да се боксирам. След допълнителни изследвания се разбра, че трябва да имам 4-5 седмици почивка. 

- Не за първи път се контузвате малко преди мач. 

 - Такива неща стават в спорта. Виждал съм го много пъти. И при други боксьори това се случва доста често. Не е нещо, което можеш да контролираш. Просто става. Ние сме в спорт, в който се раздаваш максимално, за да влезеш в най-добрата възможна форма. Такива случайни неща винаги може да се случат на един спортист. 

- Звучи разумно. Но не настъпва ли тотално объркване в подобна ситуация? 

- Лошо е не само за мен, но и за опонента ми, който също е бил в период на подготовка. За щастие само отложихме за известно време мача, но виждам и позитивни неща. След това нещо Кубрат Пулев – както сам каза и той – имаше повече време да се подготви, а това означава, че ще бъде в по-добра форма за мача, отколкото щеше да е през септември. Считам, че с представянето си Пулев ще се хареса на публиката.

- Как ви се отрази възстановяването, след като преди това сте влезли във форма? 

- Четири седмици се възстановявах и контузията отшумя. Не може да излезеш от форма за 4 седмици. След това бавно започнах пак да тренирам. Да, беше малко къса подготовка, но вярвам, че съм се справил много, много добре. Подготовката този път беше 6 седмици, малко по-къса от предишната. Но целта беше да не се получи претрениране. Най-лошото нещо в спорта е да прекалиш с тренировките.

 - Имаше ли моменти в тази тренировка, в които се страхувахте, че може да се контузите отново? 

- Не, здрав съм 100%, докторите ме увериха. Не съм имал такива мисли и винаги се раздавам напълно. Направихме същата програма в подготовката, каквато беше и преди. Правя това, с което ще спечеля мача. Сега съм добре, здрав съм и мога да пусна юмруците си да летят на 15 ноември.

 - Кои бяха спаринг партньорите ви? 

- В първата фаза имах от 8 до 10 спаринг партньори, които идваха и си отиваха. Гост ми беше и олимпийският шампион Антъни Джошуа. Бях впечатлен от него. Той искаше да се учи много и показа добра форма на ринга. Кевин Джонсън също беше на лагера. 

Виж още: "Бличър Рипорт": Пулев е най-трудният съперник за Кличко

- Какво мислите за опонента си Кубрат Пулев?

 - Готвя се за съперник, който преди всичко е много самоуверен. Вярвам, че той не е добил толкова голям опит, но има огромно желание. Още на пресконференцията през юни показа голяма самоувереност. Той не мисли за възможна загуба, мисли само за победата. 

- Какво прави Пулев толкова опасен? 

- В ранглистите той е на високи позиции, бил се е с хора, които са по-високи и от мен – като Димитренко, Устинов и други. Представя се добре. Често приключва мачовете преди края. Пулев има и добра кариера като аматьор, и като професионалист. Той няма загубен мач на профи ринга. Той наистина няма никакъв страх или притеснения. Той не знае какво е това и никога не го е изпитвал.

- Кои негови умения оценявате най-много? 

- Има добра техника, много добър прав удар. Пази дистанцията добре, трудно е да го стигнеш. Така стана на мача му с Травис Уокър – той не загуби линията си, вървеше по своя път и в края беше победител. Вярвам, че той знае, че не трябва да подценява шампиона. Предполагам каква тактика е измислил треньорът му, който е много опитен и има много прилики с моя бивш треньор Фриц Здунек. Мисля, че с отлагането на мача те са имали още повече време да ме анализират и да подготвят по-добре стратегиите си срещу мен. Вълнувам се да видя какво ще стане на ринга.

Можете ли да кажете как ще се развие мачът? 

- Не мога да обещая прекалено много. Аз ще направя това, което мога. Ако мачът свърши бързо, така да бъде. Ако продължи повече - също. Важното е да продължа да защитавам титлата си и да остана успешно на ринга. 

Виж още: Треньорът на Кубрат: Пулев си заслужи правото да се бори за световната титла

- Друг проблем – Шанън Бригс. Той постоянно ви напада, за последно беше на моторница насред езеро. Той психопат ли е, ваш кошмар или просто пиар гений? 

- Всичко, което изредихте. Пасва му. Има някакви неща при него, психически не е много стегнат, както казват тук, в Германия. Заради държанието си и действията си той не влиза в рамка. В началото мислех, че е забавно. Но последните му изпълнения не са много забавни. 

Последният му клип не показва истината. Той мина с лодка покрай мен, момчетата му ме снимаха. Знаех, че ще има провокация. Но не беше забавно, когато паднах във водата. Беше опасно. Той беше на моторна лодка, а аз във водата. Не бяхме при равни условия. 

- Той на моторница, вие на сърф – абсолютно беззащитен. 

- Да, това минава границата, удар под пояса е. Мислех да подам официална жалба, защото някои неща не трябва да са позволени. Можеше бързо да свърши с трагичен край.

 - Защо излезе извън контрол? 

- Да, в началото беше забавно, но след това не е. Той иска да привлече внимание, като напада шампиона. Хареса ми как се представи срещу Виталий – с разкъсването на фланелката и цялото шоу, което направи. Не разбирам какво му се е случило. По едно време се заговори, че всичко това е режисирано. Но ако е така, щях да взема и брат ми, той е добър актьор, щяхме да нагласим нещо. 

- Съдейки по логиката на провокацията, Бригс ще се появи в Хамбург. Очаквате ли го? 

- Не мога да говоря за него, но от това, което говори, излиза, че той ще се появи. Той знае точно къде съм и кога ще съм там. Но не ми е проблем, мисля само за мача. 

- Колко голямо е желанието ви да излезете срещу него на ринга? 

- Научил съм се, че трябва да имаш търпение. С времето всеки си получава заслуженото. Някои хора вървят в една посока, от която аз се връщам. С времето е имало много боксьори, които бяха сбъркали. Дерек Чизора например имаше същите психически проблеми като Бригс, удари шамар на брат ми. Откачи на пресконференция, хвърли бутилка по Дейвид Хей, а в следващия мач беше нокаутиран. 

Има един израз "Съдбата е кучка" – всеки получава заслуженото си и същото важи за бокса. Търпелив съм с него, може да му предложа мач, ако продължава да се развива на ринга. Виждам, че вече е в топ 10, има титла на Северна Америка. Така че може и да стигне до позиция, в която да излезе срещу мен. Може и да реша да се срещнем. 

Виж още: Кубрат: Кличко, ще те ухапя като кобра

Източник: "7 дни спорт"