Сондата "Чанъ 4", която е първата подобна мисия до естествения спътник на Земята от 1976 г. насам, вече изпрати и снимки оттам

"Чанъ 4" кацна успешно на предварително избраното място от обратната страна на Луната, на 177,6 градуса източна дължина и 45,5 градуса южна ширина.

В 10,26 ч. пекинско време китайската космическа сонда осъществи първото меко кацане върху обратната страна на Луната и изпрати първи снимки оттам, с което се открива нова страница в изследванията на човечеството, съобщи "Радио Китай за чужбина". Първата комуникация с тази част от единствения естествен спътник на Земята се осъществява чрез сателит, изстрелян през май.

Очаква се оборудването да предостави нови възможности за изучаването на Космоса. Според учените обратната страна на Луната е по-стара от видимата и е по-ценна за изследване на ранната й история и Слънчевата система.

"Прилуняването" е било в ударния кратер Фон Карман, в басейна Южен полюс-Ейткън, който е с диаметър 24 хил. км и 13 км дълбочина. Китайските учени са убедени, че навлизането в тази територия ще им позволи да съберат проби от мантията на Луната, за да проучат минералния състав под повърхността.

Китайските държавни медии уточняват, че сондата е изстреляна на 8 декември с ракета носител от сателитната площадка в провинция Сечуан - и е била в орбита около Луната от 12 декември. Освен спускаемия апарат, товарът й включва луноход и научни разработки на още четири държави: Германия, Саудитска Арабия, Швеция и Холандия.

През 2013 г. предшественикът на новата сонда, "Чанъ 3" стана първият апарат, кацнал на Луната след съветския "Луна 24" през 1976 г., който донесе последните проби оттам, припомня "Асошиейтед прес". Догодина се очаква Китайското национално космическо управление (CNSA) да изпрати с тази цел сондата "Чанъ 5". 

Видео: Седем игрални филма за първите в Космоса

Чанъ (Chang’e) е името на китайска богиня, която според митологията е живяла на Луната в продължение на цяло хилядолетие, допълва АП. Това лято пък се навършват 50 години, откакто американската мисия "Аполо 11" изпрати там първите хора - астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин.