"Преди години при мен дойде представител на една от управляващите партии. Направиха ми предложение, тъй като на тях им трябваха някакви пари. Казаха ми: "Ти ще си платиш, за да не ти пречим", признава собственикът на "Лудогорец"

Според председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и собственик на ФК "Лудогорец" Кирил Домусчиев България губи от спирането на проекта "Южен поток", но като страна - член на ЕС, трябва да се съобразява със съюза.

"Южен поток"

Дори транзитните такси да не са толкова големи, колкото ги oбяви Путин, аз смятам, че има грешка в цифрите, мисля, че в случая губим, защото най-малкото така се лишаваме от диверсификация на източниците, коментира Домусчиев пред Нова телевизия

Той посочи, че като член на УС на КРИБ, ангажиран с тема енергетика, от доста време е провеждал срещи с хората, които работят по проекта, включително и от руска страна, и е имал сигнали отпреди месец и половина, че проектът ще се замрази и ще мине през Турция.

В началото и аз не вярвах и мислех, че е стил на работа, за да се пресира другата страна по-бързо да взима решения в полза на Русия, но се оказва, че това не е било блъф, а е било сериозно обмислено, коментира новият председател на КРИБ.

"Знаете, че Русия има имперско мислене и често подхожда силово. Ние имаме интерес да разговаряме с Брюксел и с руснаците и да търсим решение, за да се защити националният интерес. В момента не виждам как се защитава той", допълни бизнесменът. 

Шистов газ

Според него е добро решение не само да се активизира работата по търсене и добив на нефт и газ от местни източници, но и трябва да се отвори отново темата за добив шистов газ.

Минималната работна заплата

Домусчиев каза още, че КРИБ не е против увеличаването на минималната работна заплата,
защото това ще изкара на светло доста бизнеси и индустрии. 

Единственото условие на КРИБ е тя да бъде отвързана от фиска. В момента има към 120 глоби, вързани с минималната работна заплата и всяко такова увеличение допълнително товари бизнеса, каза още Домусчиев.

"Ти ще си платиш, за да не ти пречим"

Аз мисля, че няма бизнесмен в тази държава, който по някакъв начин да не е бил натискан, винаги има хора, които идват, говорят с теб и ти правят предложение, заяви Домусчиев.

"Преди десетина години при мен дойде представител на една от управляващите партии, впоследствие дойде и политик от партията. Направиха ми предложение, тъй като на тях им трябваха някакви пари. Казаха ми: "Ти ще си платиш, за да не ти пречим".

"След този и много други случаи ние с брат ми гледахме да структурираме бизнеса, така че да е насочен към пазари, които не зависят от държавата. Това ни уплаши и решихме колкото може по-малко да сме зависими от държава и политици", разказа още той.

Виж още: Кирил Домусчиев: Футболът трябва да бъде прозрачен