Африканската държава отбелязва на 12 декември половин век от своята независимост

Дните на кенийската култура в Галерията за модерно изкуство в София (13-14 декември) включват изложбата "Изкуството за Кения" на Христо Габеров.

Прекосявайки Африка на велосипед (16 500 км през 23 държави на три континента за 300 дни), българският художник и пътешественик е запечатал на своите платна народа и природата на Кения, които са нейното най-голямо богатство.

Над 50 картини и рисунки - с молив, акрил, маслени бои и техниката релеф с пясък - разкриват образите на горди и красиви масаи, съхранили културата си в невероятните багри на местния колорит. Разнообразната фауна от антилопи, леопарди, слонове и други животни, характерни за Черния континент, също е намерила своето място в творбите.

Христо Габеров, "Африкански сънища", молив/пастел

Христо Габеров е роден в Кърджали през 1973 г. Завършва живопис във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" и членува в Съюза на българските художници от 2000 г. Негови творби са собственост на частни колекционери от Португалия, САЩ, Холандия, Южна Африка.

На 2 септември 1999 г. двамата с пътешественика Володя Сорокин предприемат пътуване с велосипеди до Южна Африка под егидата на Атлантическия клуб. Минават през Близкия изток: Турция, Сирия, Йордания, Израел, Палестина, Египет - общо 5500 км за два и половина месеца.

Разстоянието от Кайро до кенийската столица Найроби прелитат със самолет. После отново на две колела прекосяват 7000 км от Кения, Танзания, Малави, Мозамбик и Зимбабве до Южна Африка. Завръщат се в Европа с полет от Йоханесбург до Лисабон.

Христо Габеров, "Синята масайка", акрил

Отново тръгват с колелата, като навъртат 4500 км из Стария континент: през Португалия, Испания, Андора, Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Италия, Словения, Хърватия, Сърбия. Не са имали спонсори за осъществяване на дългия си преход, а всеки от тях е разполагал с по 1000 долара.

Прибират се в София на 16 юни 2000 г. и Христо започва да претворява своите преживявания в поредица от картини с африкански сюжети.

Изложбата му по случай 50 години от обявяване на независимостта на Република Кения се открива от почетният консул на страната у нас Ивайло Дерменджиев. Ние нямаме официално дипломатическо представителство там, но България е сред малкото европейски държави, където Кения е излъчила свои почетни консули. Консулството съществува от 1 декември 2010 г.

Христо Габеров, "Африкански прелести", смесена техника