С експозицията, която показва подаръците от два негови юбилея, започват честванията за 165-годишнината на народния поет

Картини и уникални предмети, дар на Иван Вазов за два негови юбилея, са включени в изложбата "Обичаният Вазов", която се открива този четвъртък, 5 февруари, в галерия "Средец" към Министерството на културата (бул. "Ал. Стамболийски" 17). 

Експозицията, която може да се види до 13 февруари, слага начало на честванията по случай 165 години от рождението на патриарха на българската литература. Над 30-те творби от именити художници са подарявани на народния поет през 1895 и 1920 г.

В изложбата има две платна на Мърквичка - картината "Македонка", подарък от дружество "Чех", както и портретът "Старец", който е личен дар от художника.

Дело на Иван Мърквичка е и оригиналната илюстрация към поемата "В царството на самодивите" в поздравителния адрес на "Славянска беседа", връчен на Вазов за първия му юбилей.

Тук е и първият портрет на Вазов, от 1895 г., дело на Антон Митов, както и последният, рисуван от натура през 1916 г. от Георги Евстатиев.

Две картини ("Портрет на проф. Иван Д. Шишманов" и "Цветя") са подарени на писателя от Елисавета Консулова през 1919 и 1920 г. Художничката е и Вазова снаха - омъжена за Борис Вазов, най-малкия брат на поета.

В изложбата са намерили място още барелеф на писателя от прочутия скулптор Андрей Николов, портрети от Петър Морозов, Жеко Спиридонов, Георги Черкезов плюс шаржове на Александър Добринов и Иван Славов от 1920 г.

"Морски пейзаж" от Евгения Шатц, "Ученик" от Георги Канели, "Курубаглар" от Петър Морозов и "Край морето" от Райко Алексиев също са сред знаковите творби, подредени в галерия "Средец".

Интерес представляват и поздравителните адреси до писателя - повечето от тях са истински шедьоври на декоративното изкуство благодарение на художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков и Сава Злъчков.

В изложбата "Обичаният Вазов" са включени и няколко уникални предмета, които по своя характер много се доближават до произведения на изкуството.

Сред тях се открояват поръчаната специално във Виена сребърна лира със сребърен венец и позлатена панделка, върху чиито листенца са изписани имената на Вазовите творби, сребърната мастилница с богинята на победата, подарена на Вазов в Пловдив за първия юбилей, и

менюто на "Юнион палас", изработено от Стефан Баджов за втория юбилей

"Днес във фонда на най-стария български литературен музей, негов дом в продължение на 26 години, се пазят уникалните дарове, с които българите засвидетелстват благодарността си към своя поет и писател, упованието си в неговото Слово. Вазов не е колекционер, но творбите, събрани в изложбата, са колекция", обяснява поетесата Мирела Иванова, главен уредник на къщата музей "Иван Вазов" в София, в чиито фондове се съхранява тази "колекция на народната любов и признателност".

Център на тържествата тази година става и Сопот,

където Вазов е роден на 9 юли 1850 г. Къщата музей там (VazovMuseum.com) чества своята 80-годишнина.