Икономистът защити Лукарски като министър на икономиката

Икономистът Владимир Каролев, който стана съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски, заяви пред Нова телевизия, че ако до 6 месеца не види резултат от работата, ще напусне.

"Ако в рамките на 6 месеца не виждам резултат, ще напусна", обясни той и допълни, че ще дари заплатата си, която ще взима на този пост.

"Има два начина за правене на политики. Аз използвам единия, а именно да говориш публично за политика и да имаш трибуна. Другият начин е да участваш в парламента, което можех да направя, защото ми беше предложено още на 30 години. Тогава предпочетох да уча. Сега имам възможност да предлагам политики на министър и неговите заместници и да се опитам те да станат реалност", обясни избора си икономистът.

Лукарски като добър избор за икономически министър

Каролев защити избора на Лукарски за министър на икономиката, около чиято кандидатура за министър имаше доста обществени дебати. По думите му лидерът на СДС има много професионален опит зад гърба си и затова го подкрепя.

Икономистът посочи, че Лукарски знае четири езика и, че четири години е работил в Агенцията по приватизация - бил е секретар, заместник-кмет, шест години адвокат на свободна практика и т.н. Според Каролев обаче той е направил някои пиар грешки.

"За да си министър, трябва да притежаваш три неща – да си отворен за съвети, да целиш дългосрочни политики и да не си повярваш. От срещите ми с Лукарски съм оптимист, че има шанс той да бъде един успешен министър", заяви Каролев.

Скрита лидерска война в Реформаторския блок

"В Реформаторския блок продължава да има скрита лидерска война. За съжаление тя идва предимно от страна на ДСБ. Именно те казаха, че Лукарски не става за министър. Това е, защото не се знае дали той няма да се кандидатира за председател на РБ”, обясни Владимир Каролев.

Във връзка със съмненията за конфликт на интереси Каролев поясни, че ще напусне своите фирми, докато работи за Лукарски, въпреки публикации, че няма да го направи, като дори ще си продаде част от бизнеса си.