Към момента къщите са повече то жителите и това привлича крадците

Сериозни мерки за сигурност ще засщитават село Песочница - първото IT село на България. В Песочница вече работят и се заселват компютърни специалисти и тяхното спокойствие се осигурява от бариера и камери, съобщава Би Ти Ви.

В селото засега има все още много повече къщи, отколкото жители, което го прави привлекателно за крадци. В най-скоро време обаче се очаква инсталирането на по-надеждни мерки за сигурност - първо бариера, а после и охранителна камера. Инициаторите на проекта смятат, че дори и най-възрастните ще се справят с електронното управлението на модерната преграда.

"Ние искаме да им обясним, че това е бариера, която не е преграда за тях, с дистанционното се влиза свободно. Ще помолим писмено всеки жител на селото да каже "за" или "против" бариерата е и ако са "за", тя ще им служи за охрана, ако не - ще я махнем", обяснява Даниел Каменов от Сдружение "IT Село".

Виж още: Заповядайте в първото българско IT село в България

Специалният пропускателен режим ще е положителна промяна и за новите жители - IT специалисти. Те идват веднага, след като Песочница се прочува като първото IT село в страната ни.

Предстои отреждане на парцели за къщи на заселниците. Докато това стане факт, техен дом и офис е бившата плевня на селото.