Все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите, заяви в предаването "12+3" на БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин

За заявеното от финансовия министър, че няма да има коледни добавки, Калфин коментира: "Финансовият министър за мое голямо съжаление го каза, без да сме се консултирали. Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор."

И добави: "Водим разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите. Вярно е – в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние. Но все още се търсят възможности и резерви. Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават".

Следващата седмица ще стане ясно окончателно дали възрастните хора ще получат допълнителни пари по Коледа

"Има няколко законопроекта, които са подготвени в МТСП. Те са свързани с изчистване, изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания. Много е важно тази помощ да се фокусира върху тези, които имат най-голяма нужда от това", коментира министърът. 

По думите му, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите. Това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Калфин обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно.

За тази зима ще бъдат подпомогнати тези, които и досега са в списъка

"С актуализацията на бюджета положихме всички усилия до края на годината плащанията, които в момента се правят, да са осигурени, включително и с т.нар. програма "Сигурност", където са заети безработни за охрана на общински обекти и т.н. Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани, каза още Калфин.

"Това, което ще търся в 2015-а година първо е възможността да се запазят и по възможност да се увеличат социалните плащания, включително свързани с енергийното подпомагане. Има един проблем, който е свързан със социалните асистенти, за който също приоритетно ще се търси решение", коментира вицепремиерът. 

Дали социалните асистенти ще работят след 1-ви януари?

"Някои от социалните плащания са свързани с европейски средства. Аз се надявам и много активно се работи новата ОП „Човешки ресурси“ да бъде одобрена в следващите седмици, до края на годината, и да започне да работи. Ще трябва да потърсим и национален ресурс. Това е нещо, което ще търся с колегите си, за да няма прекъсване при социалните асистенти", уточни Калфин.

Хранителните пакети по програмата за подпомагане на най-бедните няма как да пристигнат преди Коледа, посочи още Ивайло Калфин и каза: "За мен важното е да не бъде пропускана година, защото състоянието, в което заварих тази програма – те се готвеха да я продължат от следващата зима – 2015/2016. Всичко възможно съм направил тази зима да не бъде пропусната и хората да получат помощите".

Индексиране на пенсиите

Пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани, категоричен бе социалният министър и посочи, че въпросът е колко ще бъде увеличението – с 1,9 или 2,4%. За него е много важно също минималната работна заплата да продължи да расте: С поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява изключително много икономиката.

За възрастта за пенсиониране при трета категория вицепремиерът каза: "В момента това, което е по закон, е да се увеличат с по 4 месеца. Ще обсъдим с колегите има ли възможност и как може да се направи, за да се отложи с още една година. Но не може безкрайно да се отлага повишаването на възрастта".

В началото на следващата седмица ще бъдат обявени и имената на заместниците на социалния министър.

Виж още: Възрастта за пенсиониране ще се повишава

Източник: БНР