Без Делян Добрев в следващия кабинет

Председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин ще бъде социален министър и вицепремиер по социална и демографска политика.

АБВ обяви подкрепа за коалицията

На пресконференция в Народното събрание Калфин обяви, че АБВ ще подкрепи кабинета, който ГЕРБ ще предложи. По този начин се очертава относително стабилно мнозинство, след като ГЕРБ вече постигна договорки с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт.

"Преди по-малко от час потвърдихме нашата готовност за присъединяване към програмната декларация за бъдещ кабинет на ГЕРБ, заедно с Реформаторския блок и Патриотичния фронт", каза Калфин.

"Още от нощта на изборите ние заявихме, че трябва да се търси най-широко национално съгласие по основните теми, които да се включат в основната програма, това не могат да бъдат партийните теми. Бихме искали, разбира се, да видим възможно най-широко участие в нея. За съжаление някои от политическите сили, априори отказаха да участват в преговори по същество и съдържание. Продължавам да мисля, че ако се бяха ангажирали, може би този документ щеше да изглежда по различен начин и да отрази повече приоритети. След техния отказ да участват по документа, на практика ние участвахме заедно с ГЕРБ, РБ и ПФ", заяви Калфин.

Виж още: Орел, рак и щука - новият кабинет "Борисов"

Рокади в кабинета

Промяна има в кабинета, който Борисов ще предложи. Спряганият за министър на енергетиката в новия кабинет Делян Добрев няма да заема този пост, пише "Труд", цитирайки източници в парламента. 

В Народното събрание в момента се обсъжда състава на кабинета от ГЕРБ и реформаторите. Вместо него за поста е спряган Валентин Николов, който оглавяваше АЕЦ "Козлодуй" по времето на ГЕРБ, а сега е депутат.