Какво ще следим през новата година

3 януари - седемкратният световен шампион от "Формула 1" Михаел Шумахер навършва 45 години във френска болница, където постъпи с тежка черепно-мозъчна травма на 29 декември 2013 г. и посрещна Новата година в състояние на изкуствена кома.

19 януари - по БНТ1 тръгва четвъртият сезон на сериала "Под прикритие", към който се присъединяват младите актьори от "Стъклен дом" Явор Бахаров и Бойко Кръстанов.

26 януари - наградите "Грами" за 56-и път. Сред номинираните в категориите за класическа музика е албумът на българката Добринка Табакова String Paths.

31 януари - Китайската нова година. Според лунния календар започва годината на Дървения кон.

Фотогалерия: Бижута за годината на Коня

6-16 февруари - кинофестивалът в Берлин. 64-тото Берлинале се открива с филма на Уес Андерсън The Grand Budapest Hotel.

7 февруари - Емир Кустурица и неговият NoSmoking Orchestra започват световното си турне от зала 1 на НДК. Армин ван Бюрен гостува в "Арена Армеец", придружен от музиканти, певци, акробати и танцьори.

7-23 февруари - XXII зимни Олимпийски игри в руския морски курорт Сочи. БНТ излъчва всички стартове с общо 220-часова програма, вкл. на живо в BNT.bg.

14 февруари - Концерт на Пласидо Доминго в "Арена Армеец" с оперни арии, откъси от оперети и мюзикъли, испански любовни песни - в съпровод на Софийската филхармония.

2 март - 86-ите награди "Оскар" с водеща Елън Дедженъръс.

29 март - 10 години от приемането на България в НАТО.

5 април - в музея "Виктория и Албърт" в Лондон се открива изложбата "Блясъкът на италианската мода 1945-2014" (до 27 юли)

8 април - "Майкрософт" преустановява поддръжката на Windows XP. "Мистерията Еньовден" с второ представление в "Арена Армеец".

Фотогалерия: "Мистерията Еньовден" - новият спектакъл на Нешка Робева

26 април - кампанията на Би Ти Ви "Да изчистим за един ден" се провежда за трети път, като тази година се присъединяват Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Асоциацията на еколозите от общините в България.

6-10 май - Евровизия 2014 в зала B&W, Копенхаген, Дания (без българско участие).

С песента си Only Teardrops Емели де Форест спечели домакинството на песенния конкурс за Дания

Виж още: Няма нищо гнило в Дания

14-25 май - кинофестивалът в Кан, 67-о издание

17 май - Концерт на "Аеросмит" в София, на стадион "Локомотив"

12 юни-13 юли - ХХ световно първенство по футбол в Бразилия.

27 юни - българска премиера на "Трансформърс: Ера на изтребление", филм 4 в поредицата.

Фотогалерия: Новите коли и лица в "Трансформърс-4"

27, 28 и 29 юни - постановката на операта от Модест Мусоргски "Борис Годунов" на площад "Александър Невски" се посвещава на 100 г. от рождението на Борис Христов (1914-1993), 85 години от рождението на другия голям български оперен бас - Николай Гяуров (1929-2004), и 90-годишнината от освещаването на катедралния храм "Св. Александър Невски" (24 август 1924-та). 

23, 24, 26 и 29 юли - след миналогодишния фестивал по случай 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер тетралогията "Пръстенът на нибелунга" ("Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете") в постановката на акад. Пламен Карталов се играе отново в своята цялост в Софийската опера и балет, този път под диригентството на световноизвестния Кадзуши Оно.

Видео: "Валкюри" в мола

25 август - Близо 10 години след изстрелването му космическият апарат на НАСА New Horizons се очаква да прекоси орбитата на Нептун точно четвърт век след преминаването на сондата "Вояджър-2". Целта на мисията му - планетата Плутон, ще бъде достигната през юли 2015.

27 август-6 септември - 71-вия кинофестивал във Венеция

18 септември - датата за провеждане на референдум за независимостта на Шотландия от Великобритания, малко след 700-годишнината от битката при Банъкбърн, където на 24 юни 1314 г. Робърт Брус сразил армията на английския крал Едуард Втори.

12 октомври - след зимните олимпийски и параолимпийски игри Сочи е домакин и на първия в историята на Русия кръг от "Формула 1".

21 ноември - премиера на третия филм от поредицата с Дженифър Лорънс "Игрите на глада" - "Сойка присмехулка, част 1"

19 декември - убиват дракона Смог във финалния филм от трилогията за Билбо Бегинс, "Хобит: Дотам и обратно 3D".

Плакат за втория филм от трилогията - "Хобит: Пущинакът на Смог", най-касовата премиера за 2013 г. и най-гледаната декемврийска премиера у нас досега, изпреварвайки "Аватар" по брой зрители през първия си уикенд на екран

31 декември - САЩ и Великобритания трябва окончателно да се изтеглят от Афганистан, 13 години след атентатите от 11 септември 2001-ва и началото на войната срещу тероризма.