Светът не е същият откакто ябълката не е просто плод. След вчера всички фенове на легендарната компания я боготворят още повече.

Без да изненадва никой на пресконференцията в Yerba Buena център в Сан Франциско Apple представи iPhone 5 и iOS6.

Фил Шилър определи iPhone 5 като "най-красивият продукт, който някога са създавали".

iPhone 5 бие iPhone 4S по всички параграфи. Той е по-тънък, по-малък и по-бърз. Направен е изцяло от стъкло и алуминий.

4-инчовият ретина дисплей е по-голям с резолюция 1136х640, при диагонал на екрана 16 към 9. Приложения, които не са предвидени или надградени за новия дисплей ще бъдат центрирани, като в краищата на екрана ще остават черни ивици.

Новият дисплей може да се похвали и с по-добра чувствителност, а Шилър го нарече "най-акуратният дисплей на териториите на цялата индустрия".

iPhone ще поддържа последните HSPA+, DC-HSDPA и LTE протоколи, което означава и по-бърза безжична връзка. WiFi връзката предлага 2,4ghz и 5ghz при 802.11n мрежата, т.е. iPhone 5 би трябвало да може да развива скорости над 100Mbps.

Да надникнем и отвътре. Имаме нов A6 процесор с 22% по-малък от A5, но пък два пъти по-бърз. А6 осигурява живот на батерията, колкото и iPhone 4S. По всичко личи, че той не изостава от визуалните достижения на моментните HD конзоли PlayStation 3 и Xbox 360.

Но не сме свършили с техническите подобрения. 

iSight камерата е 8 мегапиксела, а максималната резолюция за снимки – 3264х2448. В камерата има вграден панорамен режим, разпознава лица и може да снима видео при Full HD резолюция от 1080p.

Допълнителна екстра е възможността да се правят снимки, докато се снима видео.

Камера отпред също има какво да предложи като възможност за конферентни видео разговори в HD.

Една от основните промени, към която мненията са двуполюсни, е, че Apple заменя 30-пиновия конектор на зареждащия кабел с по-компактен 9-пинов. 

За съжаление, това означава, че всички аксесоари за по-старите модели iPhone няма да вършат никаква работа тук, но пък отделно ще се продава адаптер за съвместимост, чрез който ще могат да се използват старите аксесоари.

Поръчките за новия iPhone започват да бъдат приемани след два дни – на 14 септември. Официално телефонът влиза в продажба в САЩ от 21 септември.

Цената на за отделните модели iPhone 5 ще бъде съответно – 199 долара за 16GB, 299 долара за 32GB и 399 долара за 64GB модел.