Петко Сертов поискал помощ от французите, след като бил брутално отстранен от ДАНС, но след това се насочил към частния бизнес, разкрива в статия швейцарският в. "Льо Тан", цитиран от "24 часа"

Според автора Александър Леви отговорът какво може да се е случило със Сертов се корени в развоя на кариерата му

Франкофон и добре образован, през 1984 г. той се присъединява към втори отдел на Държавна сигурност - контраразузнаването, припомня текстът. Твърди се, че тогава отговаря за следенето на френското посолство в София. 

След падането на режима обаче е на предна линия при посрещане на френските делегации, за да установява мостове между службите. 

Съдията Жан-Луи Брюгер (френски следовател по контратероризъм - бел. ред.) си спомнял, че през 1991 г. младият мъж буквално се "хвърлил" в ръцете на французите. 

Следващата година заминава за Лион, за Висшата полицейска школа, където се среща с цвета на френските полицейски комисари, както и с експерти като Ален Бауер (съветник по сигурността и контратероризма на бившия президент Никола Саркози - бел.ред.), който става негов приятел. 

Виж още: Изчезването на Сертов - теории и конспирации

Близостта му със социалистите го издига до шеф на ДАНС през 2008 г. Именно в апотеоза на кариерата му френските полицаи и дипломати се хвалят със сътрудничество за пример, а "приятелят Петко винаги е готов да направи услуга". 

"Близостта с французите обаче не е гледана с добро око от по-възрастните му колеги и предизвиква ревност у по-младите. През лятото на 2009 г. Сертов брутално е отстранен от поста.

Депресиран и бездействащ, той чука отново на вратата на посолството, за да поиска помощ, преди да се обърне към частния бизнес. 

Онези, които са го срещали след това, го описват като разочарован, убеден, че е предаден от приятелите си и понякога заплашващ да се изповяда. Българската полиция казва, че не изключва нито една следа в разследването.

 Този път ритуалната формула добива смисъл", заключава статията.

Виж още: И Интерпол пусна Петко Сертов за издирване