След сагата с Отмъстителите и Камъните на безкрайността филмите във Фаза 4 включват още продължения и предистории със стари любимци и нови попълнения в пантеона на супергероите. Виж актуализираните премиерни дати

"Обичам да съм сред хора. Това е най-невероятното нещо на света. Светът може да се променя и развива, но едно нещо никога няма да се промени: ние сме част от едно голямо семейство!", казва покойният създател на комикси Стан Лий (1922-2018) във видеоанонса за Фаза 4 от киновселената на "Марвъл".

Звездите, които преди десетилетие се събраха като оригиналните Отмъстители, вече са с изтекли договори, а лебедовата им песен "Отмъстителите: Краят" (2019) отне само за кратко рекорда на "Аватар" като най-касов филм на всички времена.

Преди две години се запитахме дали това наистина е краят - и вече знаем отговора. Категорично "Не", особено като се има предвид безкрайният запас от комиксови първоизточници с безброй сюжетни линии и трансформации на героите. Всъщност знаехте ли, че в библиотеката на "Марвъл комикс" фигурират над 8000 персонажа, създадени в течение на близо 75 години?

Безпрецедентният касов успех на поредицата от 23 филма, обединени в три фази от т.нар. Киновселена на "Марвъл" (Marvel Cinematic Universe, съкратено MCU), нямаше как да не доведе до максимално експлоатиране на още и още комиксово съдържание.

Новите филми, планирани за периода 2020-2021 г., бяха анонсирани през август 2019, броени дни след излизането на "Спайдърмен 2: Далеч от дома", който послужи като епилог на сагата за Отмъстителите и камъните на безкрайността (т.нар. Infinity Saga).

Видео: Филмите на "Марвъл", преразказани накратко

Продуцентът и архитект на поредицата Кевин Файги знаеше още тогава какво предстои във Фаза 4: разширяване на киновселената с други продължения/предистории и сериали с любимите (супер)герои, въвеждане на още сюжетни линии от комиксите и дори завръщане на култови персонажи в лоното на "Марвъл" - резултат от присъединяването на киностудията "Туентиът сенчъри фокс" към развлекателната империя на "Дисни".

Познати актьори и нови имена от киновселената на "Марвъл" позират с продуцента Кевин Файги след представянето на предстоящите проекти в рамките на Comic Con в Сан Диего, 20 юли 2019 г.: Бенедикт Къмбърбач ("Доктор Стрейндж 2"), Том Хидълстън (сериала "Локи"), Джефри Райт (What if?), Тейона Парис ("УандаВижън"), Скарлет Йохансон ("Черната вдовица"), Анджелина Джоли, Салма Хайек и Кумаил Нанджани ("Вечните" / The Eternals), Антъни Маки (сериала "Сокола и Зимния войник"), Джеръми Ренър (сериала "Ястребово око"), Крис Хемсуърт, Натали Портман и Теса Томсън с режисьора Тайка Уайтити, който озвучава Корг ("Тор 4: Love and Thunder"). Снимка: Форум филм България (Eric Charbonneau / Marvel Studios)

После дойде пандемията от COVID-19 и кината по цял свят затвориха, а премиерите на най-големите суперпродукции бяха отложени с повече от година. За известно време новият коронавирус спря и снимачния, и постпродукционния процес, което пък даде възможност на режисьорката Клоуи Жао да остави настрана "Вечните" и да завърши работата по независимия "Земя на номади", който преди дни обра най-важните статуетки на 93-тите награди "Оскар". 

Дългите периоди на карантина и локдаун пък доведоха до разцвет на стрийминг платформите - сред тях и стартиралата миналата есен "Дисни плюс", където вече имаше планирани (и почти готови!) сериали с някои периферни герои от киновселената, които също подготвят почвата за предстоящите филми.

Така че... всяко зло за добро. С напредването на ваксинацията и задаващия се групов имунитет киносалоните отново отварят врати (макар и с намален капацитет), актьорите се завърнаха на снимачните площадки, "въоръжени" с маски и дезинфектант, а "Марвъл студиос" пренаредиха графика с дългоочакваните си премиери.

Ето всъщност как изглежда близкото бъдеще за киновселената на "Марвъл" в заглавия и дати:

"Черната вдовица" - премиера: юли 2021

Самостоятелният филм за Наташа Романоф / Черната вдовица се очакваше още от дебюта й в "Железният човек 2" през 2010 г. - и дори беше тема на хумористичен скеч в тв шоуто Saturday Night Live.

Оттогава насам героинята на Скарлет Йохансон не само смени неколкократно цвета на косата и прическата си, но също така повдигна завесата към своето минало като руска шпионка и ужасните престъпления, които е извършила тогава.

Знайно е, че тя постъпва в ЩИТ (Щаба за интервенция и тактическа защита), когато техният агент Клинт Бартън / Ястребово око е изпратен да я ликвидира - но в крайна сметка я убеждава да се премине в лагера на добрите...

Основният сюжет на "Черната вдовица" е предистория, към която Наташа се връща в 2-годишния си период като беглец от закона след "Първият отмъстител 3: Войната на героите". 

Като сродни рускоезични персонажи й партнират Флорънс Пю ("Семейни кютеци") в ролята на "сестра й" Елена Белова, Дейвид Харбър (новия Хелбой") като Алексей Шостаков / Червения пазител, соцверсия на Капитан Америка, Рейчъл Уайз като Мелина Востокоф / Желязната девица. Както подобава на женски филм, режисьорът също е от нежния пол - австралийката Кейт Шортленд.

"Шан-Чи и легендата за Десетте пръстена" - премиера: септември 2021

И тъй като "Отмъстителите: Краят" стана и най-касовата китайска кинопремиера, е логично на преден план със свой филм да излезе азиатският супергерой на "Марвъл" Шан-Чи. Дебютът му в комиксите е в началото на 70-те години, прототип е легендарният Брус Лий.

Шан-Чи владее бойното изкуство кунг-фу и от малък е обучен за наемен убиец, но обръща гръб на цялата си престъпна фамилия, ръководена от злия му баща Уену - персонаж, създаден специално за киновселената на "Марвъл", зад който се крие истинският Мандарин (не онзи, изигран от сър Бен Кингсли в "Железният човек 3"!). Този път в него се превъплъщава хонконгският киноидол Тони Люн, известен на Запад най-вече от филмите на режисьора Уон Карвай, с които е печелил редица награди.

Първият трейлър ни показа и други известни лица в актьорския състав, сред които се открояват Мишел Яо ("Тигър и дракон"), рапърката Акуафина ("Бандитките на Оушън") и професионалният боксьор Флориан Мунтеану.

Оригиналното заглавие е Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, като препратки към въпросните Десет пръстена има още в първия филм за Железния човек. Режисьор е Дестин Даниел Кретън ("Стъкленият замък"), който е и съсценарист.

За главната роля е избран канадският актьор от китайски произход Симу Лио (сериала "Твърде лично"), работил и като каскадьор. "Знаем толкова много за произхода на Батман, как родителите му са убити, когато е малък. Знаем за Питър Паркър, който е ухапан от радиоактивен паяк и загубва чичо си. Може да се каже, че историята на Шан-Чи е непозната за голяма част от света, затова имахме доста творческа свобода да я разкажем, както желаехме", споделя той.

"Вечните" - премиера: ноември 2021

The Eternals (Вечните) са древна група хора, резултат от експериментите на извънземната раса The Celestials (букв. "небесни, божествени"), споменати още в "Пазители на Галактиката" (2014) и продължението му. Според комиксовата им история те са посетили Земята преди 4 млрд. години и са създали още едно еволюционно отклонение, наречено The Deviants...

Сега този нов екип от безсмъртни супергерои дебютира в киновселената на "Марвъл" със звезден актьорски състав: Ричард Мадън (сериала "Игра на тронове") е Икарис, Кумаил Нанджани ("Ченге под наем", сериала "Силициевата долина") е Кинго, Лорън Ридлоф е първият супергерой с увреден слух - Маккари, Брайън Тайри Хенри ("Вдовици") е Фастос, Салма Хайек е в ролята на лидерката Аяк, малката Лиа Макхю е Спрайт, южнокореецът Дон Лий ("Влак до Пусан") е Гилгамеш, а носителката на "Оскар" Анджелина Джоли - Тена.

Режисьорката Клоуи Жао настоявала да снима на колкото е възможно повече автентични локации, вместо пред зелен екран - и резултатът е загатнат още с първите няколко кадъра в общия клип най-горе...

"Спайдърмен 3: No Way Home" - декември 2021

Шокиращите разкрития след заключителните надписи на предишния филм бяха придружени с поредна поява на Самюъл Джаксън като (бившия) шеф на ЩИТ Ник Фюри, който уж беше излязъл в пенсия. Затова може само да ни радва, че третата солова поява на Питър Паркър / Спайдърмен се вклинява в графика на премиерите още тази година.

Снимките на филма вече приключиха, като се загатва, че може да видим на екрана злодеи от предишните пет филма за Човека паяк, например Доктор Октопус.

"Доктор Стрейндж 2: В мултивселената на лудостта" - премиера: март 2022

Бенедикт Къмбърбач (вече по кината в създадения по истински случай "Сянката на шпионина") така и не успява да синхронизира наситения си график, за да вмести нов, пети сезон на "Шерлок" за Би Би Си. Не е така обаче с неговия комиксов персонаж, магьосника д-р Стивън Стрейндж.

В неговия втори самостоятелен филм трябва да му партнира Елизабет Олсън като Уанда Максимоф / Алената вещица, чиято еволюция през тв сериалите от 50-те години до днес абонатите на "Дисни плюс" вече проследиха в сериала WandaVision

Оригиналното заглавие е Doctor Strange in the MultiVerse of Madness, а режисьор - отново Скот Дериксън, който е решил да засили хорър елементите. Чака се потвърждение за завръщането на Чиуетел Еджиофор като Карл Мордо, вече в пълнокръвния образ на комиксов злодей.

"Тор 4: Любов и гръмотевици" - премиера: май 2022

Четвъртият филм от поредицата за любимия ни бог на гръмотевиците, игран от Крис Хемсуърт, е със заглавие Thor: Love and Thunder, а най-добрата новина е оставането на режисьора Тайка Уайтити, вече с "Оскар" за адаптирания сценарий на "Джоджо Заека".

Теса Томпсън също е отново на линия като Валкюрата, поела управлението на Нови Асгард. Очаква се нейната (бисексуална) героиня, на която богът отстъпи кралския трон, да си търси... кралица, за да стане първият ЛГБТ супергерой в киновселената на "Марвъл".

Но по-голямата изненада за всички фенове е завръщането на Натали Портман като д-р Джейн Фостър от първите два филма. Този път героинята й ще размахва чука Мьолнир като женската версия на Тор - богинята на гръмотевиците, появила се в комиксите през 2014 г., за да привлече повече читателки.

"Черната пантера 2: Уаканда Завинаги" - премиера: юли 2022

Продължение на "Черната пантера" се подготвя още откакто самостоятелният филм за чернокожия супергерой донесе първите три награди "Оскар" за "Марвъл студиос". И режисьорът Райън Куглър, и актьорите обаче трябва да се справят с неочаквано и болезнено препятствие - загубата на Чадуик Боузман, който игра крал Т'Чала / Черната пантера в общо четири филма от поредицата, но миналото лято почина от рак едва на 43. 

Ролята остава завинаги негова, а към "Черната пантера 2" е добавено ново заглавие: "Уаканда завинаги".

"Капитан Марвел 2: The Marvels" - премиера: ноември 2022

Мнозина не харесаха носителката на "Оскар" Бри Ларсън в ролята на Карол Данвърс / Капитан Марвъл, но с над 1 млрд. долара боксофис продължението е неизбежно. Най-силният супергерой на "Марвъл" досега беше заета да обикаля Вселената и да помага на десетки други светове, които си нямат Отмъстители, а сега се появяват още две претендентки за името й - откъдето идва и заглавието, букв. "Семейство Марвъл".

Едната е Камала Хан / Мис Марвъл (дебютантката Иман Велани), която е от пакистански произход и предстои да бъде представена в края на тази година със сериала "Мис Марвъл".

Другата вече сме гледали в първия "Капитан Марвъл", но като дете. За Моника Рамбо "леля Карол" е просто най-добрата приятелка на майка й от годините на служба в американските ВВС. От сериала "УандаВижън" (2021) феновете я знаят и като пораснала, в превъплъщението на Тейона Парис (изгряла в сериала "Момчетата от Мадисън авеню" и Chi-Raq на Спайк Лий). В комиксите тя също е наричана Капитан Марвъл, но носи и кодови имена: Фотон, Пулсар и, напоследък, Спектър.

"Антмен и Осата 3: Квантомания" - премиера: февруари 2023

"Пазители на Галактиката, vol. 3" - премиера: май 2023

За радост на феновете Джеймс Гън беше върнат на режисьорския стол, за да довърши своята замислена трилогия за извънземната дружина, след като от "Дисни" го уволниха дисциплинарно заради някогашни цинични коментари в "Туитър".

Той намекна, че третият "Пазители на Галактиката" ще е и последен за него, а междувременно засне сходно продължение/римейк на "Отряд самоубийци" за конкурентните "Ди Си" и "Уорнър брос".

"Фантастичната четворка" вместо "Блейд"?

През 2009 г. "Дисни" платиха за придобиването на "Марвъл ентъртейнмънт" 4 млрд. долара - за колкото по-късно купиха от Джордж Лукас неговата "Лукасфилм" и най-ценния й актив: космическата сага "Междузвездни войни".

По-късно развлекателният гигант придоби киностудията "Туентиът сенчъри фокс" като част от сделката с австралийския магнат Рупърт Мърдок, който тръгна да разпродава повечето си компании. Именно там са филмовите права за X-Men, едни от най-разпознаваемите герои на "Марвъл комикс", а това накара мнозина да се надяват, че хората мутанти могат да се появят още във финала на сагата за Отмъстителите. (Ако не броим появата на Пиетро Максимоф / Куиксилвър, брата на Уанда, в "Отмъстителите 2: Ерата на Ултрон").

Неотдавнашният "X-Men: Тъмният феникс" и The New Mutants / "Новите мутанти" вече бяха обявени за финалните филми в познатата X-Men вселена, която върви на голям екран от 2000 г. На този етап "Марвъл" все още се въздържат от конкретика, макар да е въпрос на време хората мутанти да се присъединят към киновселената.

В крайна сметка везните натежаха към Фантастичната четворка, чието лого се появи за финал в 4-минутния рекламен клип за бъдещите творчески планове на "Марвъл студиос". Това беше изненадващо, тъй като първият гастрольор от "Туентиът сенчъри фокс" трябваше да бъде... вампирът Блейд, когото Уесли Снайпс изпълняваше в цяла трилогия по сценарий на Дейвид Гойър през 1998, 2002 и 2004 г.

Сега за ролята е ангажиран двукратният носител на "Оскар" Махершала Али ("Лунна светлина", "Зелената книга"), играл преди за "Марвъл" злодея Котънмаут в сериала "Люк Кейдж". Все още обаче се попълва екипът на новия "Блейд", като се търсят режисьор и сценаристи.