Много често се получава стремежът към загуба на излишни килограми да доведе до грешки, свързани с храненето.

Те обаче биха могли да доведат до нарушения в организма, информира Puls.bg.

Ето някои навици, от които трябва да се откажем:

Прекомерна консумация на здравословни храни

Много е важно да хапваме плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Не бива обаче да се прекалява с тях. Истина е, че здравословната храна е богата на хранителни вещества и ускорява метаболизма, но с нея също може да се прекали. 

За да се избегне това, трябва да се вслушваме в сигналите за глад и ситост от страна на организма и да контролираме визуално порциите. 

Така например порцията от плодове трябва да бъде с размера на тенис топка. Порция сварена овесена каша следва да бъде наполовината, а ако има добавени ядки или семена към нея, размерът й се намалява до топка за голф. 

Виж още: Какво да направим, за да спре тялото ни да трупа мазнини

Пропускане на хранения

Продължителното гладуване може да доведе до много странични ефекти, които значително затрудняват загубата на килограми. Така ще изгорим по-малко калории като начин да се компенсира "горивото", когато има нужда от него. 

Значително се повишава и рискът от преяждане в по-късните вечерни часове, когато активността е ниска. Поради тази причина е невъзможно изгарянето на излишните калории, които се предават директно върху мастните клетки. 

Няколко проучвания доказват, че е важен не само общият дневен прием на калории, но и времето, когато ги приемаме. Важно е да консумираме големи порции преди часовете, в които сме активни, и по-малки, когато активността се понижава. Но не е препоръчително да се пропуска хранене.

Виж още: Диетата е не само в количеството, но и в качеството на храната