На 20 октомври се очаква да излезе оценката, която се изготвя от БНБ заедно с одиторите за това какво е финансовото състояние на КТБ. В зависимост от оценката, трябва да се предприемат действия съгласно закона

Министърът на финансите Румен Порожанов опроверга информацията, че се готви законопроект за изплащане на банковите депозити с облигации. Той потвърди, че правителството изпраща в Брюксел позиция по започналата досъдебна процедура спрямо страната ни заради ситуацията с КТБ, информира БНР.

Изплащане на облигации

Със законови промени ще се регламентира, че Гаранционният фонд ще плаща до 7 работни дни, след като дадена банка обяви, че не може да обслужва влогове. Средствата в гарантирания размер ще се предоставят чрез избрана търговска банка, на която Фондът ще преведе средствата от депозитите. Порожанов уточни, че с облигации ще се попълни недостига в Гаранционния фонд от 1,5 милиарда лева, но на гражданите ще се дадат пари.

"Изплащане на гаранционни депозити с облигации, предоставянето на каквато и да е форма на някакви книжа, никога не е била актуална. Предполагам, че се е появила спекулативно", каза Порожанов.

Недостига от 1,5 – 1,6 млрд. лв.

От думите на Порожанов стана ясно, че темата с облигации е дебатирана във връзка с недостига от 1,5 – 1,6 млрд. лева във Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) за покриване на всички гарантирани депозити в КТБ и възможността Фондът да емитира облигация, за да осигури недостатъчния в момента ресурс.

Виж още: Кольо Парамов: Фалитът на КТБ ще струва 10 млрд. лева

Законодателни поправки

За досъдебната фаза, в която се намира България, и отговорът, който днес се изпраща в Еврокомисията, министърът поясни, че до края на месеца ще са готови законодателните поправки, с които трябва да се даде зелена светлина за плащането на гарантираните депозити:

Законът за гарантиране на влоговете ще бъде синхронизиран така, че да се избегнат тези опции за ненавременно плащане, така че при установяването на неплатежоспособност, независимо от това дали е в ликвидация, или не, да имат достъп до депозитите, а в началото на месец ноември ще бъде внесена молба в парламента, разбира се, за приоритетно разглеждане.

Оценката на БНБ за КТБ

На 20 октомври ще е готова оценката на БНБ за капитализацията на КТБ, което ще предопредели съдбата й, припомни Порожанов и призна, че с БНБ има противоречие кой трябва да изготви план за преструктуриране, ако се появи инвеститор и кой трябва да го одобри:

Категоричното мнение на Министерството на финансите е, че това са си абсолютни компетенции на БНБ, включително и на квесторите, чиято задача е именно да се занимават с това нещо.

Фондът "ЕПИК"

По темата за разговорите с фонда "ЕПИК", заявил намерение преди месец да направи план за преструктуриране на банката, министърът припомни, че е обещана експертна помощ:

Становища, мнения или каквото е необходимо - ще го получавате. В момента, в който има някакъв план за преструктуриране, и ако той включва искане за ликвидна подкрепа извън инструментариума, който те представят, тогава ние ще го разглеждаме. В момента ние сме в подобна хипотеза на разглеждане на подобен план.

Виж още: Адв. Симеонов: Планира се физическа саморазправа с Цветан Василев