Половината мъже биха простили на приятелките си изневяра, ако e с друга жена, сочат резултатите от ново изследване.

Половината мъже биха простили на приятелките си изневяра, ако e с друга жена, сочат резултатите от ново изследване. Дамите обаче не са склонни на подобен компромис, ако приятелят им е бил с друг мъж, твърдят учени. 

Изследователите включили 718 колежани, които трябвало да си представят, че имат дългогодишна връзка, но партньорът им е спал с друг и какви биха били реакциите им при няколко различни сценария за изневяра. 

Резултатите показват, че 50 % от мъжете биха продължили връзката с жена, която е имала забежка с друга жена, докато 22 % заявяват, че биха могли да простят прегрешение с мъж. При дамите резултатите са коренно различни. 28 % твърдят, че биха запазили връзката си, ако приятелят им е имал забежка с жена, но едва 21 % биха простили прегрешение с друг мъж. 

Изследването било базирано на основни инстинкти, свързани с ревността. "Активира се устойчив механизъм на ревност при мъжете и жените от различен тип причини - тези, които застрашават бащинството при мъжете и тези, които заплашват с изоставяне при жените", според Джейми Конфър, ръководител на проучването и кандидат за доктор по еволюционна психология. 

Учените питали участниците за техния реален опит с изневярата. Тогава мъжете се оказвали по-малко толерантни от жените.