"Бих помолил ДПС да не хвали "Капитал" и бих помолил "Лафка" (Lafka), ако няма крайна нужда, да не рекламира в "Капитал", призова Прокопиев

"Чувствителността към рекламата на "Лафка" във в. "Капитал" е преувеличена. Реклама на "Лафка" има и в Би Ти Ви, и в Нова телевизия. Не съм чул, че Би Ти Ви се е "гушнала с Делян Пеевски". Така съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев коментира пред Би Ти Ви полемиката около появилата се реклама на "Лафка" във вестника.

"Лафка" v.s. "Kапитал"

"Имаме основен принцип - много строго разделение между рекламна политика и съдържанието във вестника. Рекламодателите не могат по никакъв начин да му влияят. Винаги е имало рекламодатели, които са си мислели, че могат да го правят. Но редакционната политика на "Капитал" няма да се промени - нито по отношение на "Лафка", нито по отношение на Делян Пеевски", заяви Прокопиев.

В отговор на въпрос той заяви, че сумите, с които са платени двете рекламни карета на "Лафка", са "незначителни". "Съвсем незначителен размер са тези суми. Нула цяло, нула и нещо процента от общите приходи", каза той.

Той коментира още, че "ДПС е холдинг с две крила - политическо и икономическо", от който страдат всички българи. Това е моделът "КОЙ" - той съсипва всички институции в държавата, каза още Прокопиев.

Казусът "Лафка"

Припомняме, че в последния брой на в. "Капитал" се появи реклама на сокове във веригата "Лафка", което предизвика бурна реакция в социалните мрежи.

"Тъжен ден за българската демокрация - написа във фейсбук страницата си Ивет Добромирова, един от най-дейните участници в "Протестна мрежа". Да осъмнеш с реклама на "Лафка" в най-уважаваната българска бизнес медия - "Капитал". За себе си мога да кажа, че разочарованието е по-голямо не от рекламата, а от обидите, които последваха, че рекламата сама по себе си е обида към най-лоялните читатели."

В позицията на "Икономедия", издател на “Капитал”, се заявява, че разделят редакционната политика от интересите на рекламодателите. Поради това не може да се смята за шизофренно, че критикуват практиките на "Лафка" и едновременно с това приемат реклама от фирмата. 

В позицията пише още, че подобно на всяка друга вестникарска фирма, работят с "Лафка", защото "веригата доминира разпространението на вестници". И допълват, че имат общи условия за реклама и отказват такива, които са подвеждащи, лъжовни, предизвикват агресия, религиозна и етническа нетърпимост.

КТБ

В интервюто си за Би Ти Ви Прокопиев за пореден път коментира и темата "КТБ".

"Нямам никакъв личен интерес от случващото се с КТБ. Интересът ми е като инвеститор. Ако не беше отгледан моделът КТБ днес всички българите щяха да са два пъти по-богати, отколкото са днес", каза Прокопиев.

Според него в седмицата след 4 декември когато започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ ще има гигантско преразпределение на пари в държавата.

"Става дума за 3,5-3,7 милиарда лева. Възможно е да има ръст на пазара на недвижими имоти, а също и някои банки ще привлекат значителни средства", обясни Прокопиев.

Той поиска и смяната на шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Според Прокопиев неговата институция заедно с БНБ и прокуратурата носи основна вина за случилото се в КТБ.

"Сега името му дори се обсъжда като евентуална кандидатура за шеф на БНБ, което е абсурдно. Регулаторите са виновни и трябва да понесат отговорност", каза Прокопиев.

Виж още: Иво Прокопиев: КТБ съществува с медийна, политическа и институционална подкрепа

По повод медийните изявления на Мавродиев за близки отношения и общи действия между Прокопиев и БСП депутата Георги Кадиев, издателят заяви:

"Това е лъжа. Мавродиев или ще трябва да се извини или ще го съдя."

Прокопиев уточни, че досега вече е завел две дела срещу шефа на КФН - едното за клевета, а другото - за нанесени вреди. Според Прокопиев ведомството на Мавродиев редовно се опитвало да оказва натиск върху компаниите му.

"След всяко мое телевизионно интервю от КФН ми пращат актове на стойност от 30 000 до 100 000 лева. Но те трябва да бъдат доказани в съда", каза Прокопиев.

Виж още: Иво Прокопиев: Схемата "КТБ" е дело на ДПС, ГЕРБ и БСП