Искров заяви, че предложенията на инвеститорите не отговарят на европейското и българското законодателство, и ако държавата се съгласи да приеме предложенията, това ще й струва повече от евентуален фалит на КТБ

Държавата да налее 2,3 млрд. лева в Корпоративна търговска банка чрез Българската банка за развитие. Затова настоява консорциумът, съставен от австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и "Джемкорп" в писмо до БНБ, Финансовото министерство и Министерския съвет, цитирано от БНР.

Единственият инвеститор от консорциума, който БНБ познава и счита за надежден, е Оманският фонд, 

заяви Иван Искров. Той обясни какво е предложението на инвеститорите.

Участието на консорциума в дружеството-инвеститор се предлага да е преди всичко чрез използване на активи, които консорциумът възнамерява да получи от "Бромак", това е досегашният мажоритарен собственик на капитала, докато участието на държавата се иска да бъде под формата на парична вноска, кеш, каза Искров.

Инвеститорите настояват за удължаване на срока, 

в който вложителите, дори и тези с гарантираните от държавата суми, няма да имат достъп до парите си.

Негарантираните вложители трябва да бъдат накарани със съответно законодателно решение да приемат намаление на вземанията си, но на този етап не се уточнява с колко. Това намаление може да е по-малко, ако вложител се съгласи да изчака 3-4 години, заяви управителят на БНБ.

Искров е категоричен, че не може преструктурирането на банката да бъде обсъждано с досегашните ръководители, 

както настояват от консорциума, а не с регулатора в лицето на БНБ.

Реорганизацията на КТБ по предложения в писмото за намерение план считаме, че ще ангажира повече публични ресурси в сравнение с подхода на стриктно следване на текущото законодателство, както и поемане на ангажименти за законодателни и други действия в отклонение на съществуващите европейски норми, каза още управителят на БНБ.

За пореден път Искров потвърди, че при доказване на очаквания отрицателен капитал на Корпоративна търговска банка БНБ е длъжна да отнеме лиценза й.

Виж още: Народното събрание няма да спасява КТБ