Под това заглавие Би Би Си анализира доколко верни са медийните писания, че в Гърция собствениците на "Порше Кайен" са повече от данъкоплатците, които печелят над 50 000 евро

Твърдението дошло от професор Херакъл Полемарахакис, бивш икономически съветник на гръцкия премиер и настоящ лектор в британския университет Уоруик.

Преди време той коментирал, че физическите лица, които декларират и плащат данъци върху годишен доход 50 хиляди евро - малко над цената на "Порше Кайен", са по-малко от луксозните автомобили на марката, срещани по пътищата на страната.

Преподавателят уточнява, че така се говорело във висшите политически кръгове - а единственият неоспорим факт тук е бройката кайени на човек от населението в гръцкия град Лариса - двойно повече, отколкото в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където членуват не само страни от ЕС, а също САЩ, Япония, Южна Корея и др.

За Лариса, с 250 хил. жители и център на селскостопанската област Тесалия, от миналата година се говори като за града с повече поршета на човек от населението, отколкото Ню Йорк или Лондон.

Според статистиката, цитирана от Би Би Си, през 2010 г. в южната ни съседка доход над 50 хиляди евро са декларирали 311 428 данъкоплатци.

Говорител на "Порше", от своя страна, обобщава, че от пускането на кайените преди девет години в Гърция са продадени около 1500 коли

Това обаче съвсем не означава, че всички гърци си плащат данъците добросъвестно. Според Хорст Райхенбах, който оглавява работната група на ЕС, оказваща съдействие на гръцкото правителство, обемът на неплатените данъци се преценява да е "в рамките на 60 милиарда евро".

Като процент от брутния вътрешен продукт разходите за подоходен данък са едва 4,7%, най-ниските в еврозоната - и това не се дължи на ниските данъчни ставки, а на факта, че има хора, които не декларират действителните си доходи.