Членовете на кралското семейство също ще получават по-ниски възнаграждения

Испанският монарх крал Испания Фелипе VI е взел решение да получава с 20% по-ниска заплата от своя баща Хуан Карлос, съобщиха във вторник от испанския двор. Това е първото финансово решение на новия крал, който обеща да подобри имиджа на монархията, предаде АФП.

Строгите мерки за икономии тежко засегнаха Испания, като там почти всеки четвърти е без работа, а гласуваният през декември бюджет на двореца е замразен на 7,8 млн. евро за 2015 г.

Намалените заплати на краля и кралското семейство

Парите се разпределят по решение на краля, като тази година 47-годишният Фелипе е решил да ограничи приходите си, който получава като държавен глава с 20%. Така вместо 292 752 евро, с които разполагаше абдикиралият Хуан Карлос за миналата година, Фелипе VI ще трябва да се вмести в бюджет от 234 204 евро.

От останалите членове на кралското семейство съпругата му кралица Летисия ще получава годишно 128 808 евро, бившият монарх - 187 356 евро, а кралицата майка София ще разполага с 105 396 евро.

Останалото от кралския бюджет

Останалата част от кралския бюджет се разделя между разходите за персонала (3,8 млн. евро), разходите за стоки и услуги, като например разходи за техника, под наем и тези, свързани с церемониите (2,9 млн. евро), инвестиции (190 606 евро), както и на фонд за покриване на неочаквани разходи (155 500 евро).

Бюджетът на двореца се намалява или замразява всяка година от 2010 г. насам, откогато кралството е заето да лекува икономическите си рани с исторически строги икономии. През 2014 г. кралят Хуан Карлос I реши да замрази заплатата си, докато общият бюджет за кралското семейство бе намален с 2% в сравнение с предходната година.

През юни 2014 г. Хуан Карлос абдикира от кралския трон в полза на сина си със значително спаднала популярност заради серия от скандали, като голямо беше напрежението именно от сериозните средства, с които разполагаше като крал, на фона на финансовите проблеми на страната.