Наградите "Уеби" се раздават за 18-и път, а сред носителите им тази година са Джей Зи, Фарел, Зак Галифианакис и Джъстин Бийбър, Уил Феръл, Arcade Fire

Отличията се определят от Международната академия по дигитални изкуства и науки (IADAS), в която влизат личности като основателят на Tumblr Дейвид Карп, Ариана Хъфингтън и Кевин Спейси. Гласа си за наградите на публиката са дали половин милион потребители от цял свят, а в най-много категории симпатиите им печелят "Вайс медия" (7), "Гугъл" (5) и "Тъмблър" (4).

Почетен приз за цялостната си дейност в областта на авторското право и интелектуалната собственост получава съоснователят на Creative Commons Лорънс Лесиг, преподавател в Харвард.

Хип-хоп триото De La Soul, сформирано през 1987-а в Ню Йорк, са изпълнители на годината заради решението си да прескочат ограниченията на авторското право и да предложат цялата си дискография за безплатен даунлоуд, демонстрирайки, че слушането на музика е по-важно от плащането за нея. Сред хитовете с тяхно участие е Feel Good Inc. на "Горилаз".

За спортисти на годината са обявени двамата състезатели от олимпийският отбор на Ямайка по бобслей, събрали по интернет близо 130 хил. долара, за да финансират участието си на зимните игри в Сочи.

Тя промени завинаги начина, по който се инвестира в новаторски инициативи и проекти - с този аргумент специалната награда за пробив се присъжда на интернет платформата за финансиране Kickstarter, която празнува петгодишнината си в края на април.

Джей Зи печели в категорията за най-добро музикално приложение с Magna Carter Holy Grail, а съпругата му Бийонсе, с която тръгват на съвместно турне - наградата на публиката за сайта си Beyonce.com.

С 24-часовия клип към номинираната си за "Оскар" песен Happy Фарел Уилямс получава наградите на академията и публиката в категорията за интерактивно видео. Just a Reflektor на "Аркейд файър", режисиран от Антон Корбин, също побеждава в две категории.

Интерактивният клип на Боб Дилън към песента му от 1965 г. Like a Rolling Stone, който позволява на потребителите да превключват между имитации на 16 различни тв канала, е отличен за монтаж.

Вдъхновени от Майли Сайръс, в шоуто на Джими Кимъл са създали най-доброто вирусно видео - Worst Twerk Fail EVER: Girl Catches Fire Prank, макар че публиката предпочита норвежкото клипче за лисицата.

Хумористичният сайт Funny or Die взима три награди, вкл. за интервюто с Джъстин Бийбър в комедийната поредица на Зак Галифианакис Between Two Ferns.

Друг водещ на токшоу - Конан О'Брайън, взима три отличия, а най-добрият уебсайт на знаменитост има американският шеф-готвач Марио Батали (MarioBatali.com). Британският му колега Джейми Оливър със своя канал Food Tube пък е отличен в две категории: интернет личности / тв водещи и "Направи си сам"/"Как да...".

Призът за културна институция се дава на холандската изложба "Втората световна война в два предмета", а сайтът на в. "Ню Йорк таймс" NYTimes.com, макар и частично платен, е фаворит и на редовите потребители, и на академията.

Парижкият клон на "Огилви" е агенция на годината с общо седем награди "Уеби", вкл. за епичния шпагат на Жан-Клод ван Дам, номер 1 в няколко категории, вкл. за вирусен маркетинг и най-добра онлайн реклама.

Другият им хит е кампанията за еднополовите бракове във Франция, в която гей двойки се женеха с граждански ритуал, воден дистанционно от Белгия чрез платформата на "Гугъл" за видеоконферентна връзка - излъчван и в YouTube.

Сред отличените популярни клипчета са още телекинезата в кафенето, която се оказа реклама за римейка на хоръра по Стивън Кинг "Кери", и Real Beauty Sketches (Как се виждаш ти и как те виждат другите) на "Дав", с наградата на публиката за вирусен маркетинг.

Модният блог "Капитол кутюр" печели във филмовата категория, а друг сайт, създаден по повод "Игрите на глада" - TheCapitol.pn, е фаворитът на публиката.

Пет награди събира The Scarecrow / Плашилото, реклама на верига мексикански ресторанти - като най-доброто анимационно видео и в категорията за мобилни игри или приложения.

Тази година са подадени близо 12 хил. заявки за участие от над 60 държави. Самите статуетки ще бъдат раздадени на церемония на 19 май. Пълният списък с победителите и номинираните е на http://webbyawards.com/winners/2014.