В рамките на Европейската програма за трансгранично сътрудничество, за първи път в България, в община Свищов, бяха инсталирани на открито три 46-инчови интерактивни екрана.

Единствените по рода си съоръжения са изработени във Финландия и са изцяло предназначени за външна употреба. Екраните работят при всякакви температурни и атмосферни условия.

Те са също така удароустойчиви, защитени от уличен вандализъм и покрити със специално тефлоново покритие, правейки почистването им от графити и други замърсявания лесно и бързо.

Интерактивните градски екрани са неразделна част от облика на съвременния модерен град и дават достъп до най-полезната и необходима информация, като например:

- информация за движение на градския траспорт, контакти на денонощни болнични заведения и аптеки, дежурни телефони на полиция/ пожарна, контакти на летища,
ЖП и автогари, хотели и др;

- календар на спортните мероприятия, списък с контакти, график на спортните клубове и съоръжения;

- календар на културните мероприятия, списък с всички галерии и музеи, тяхното местоположение и работно време;

- сведения за забележителностите със снимкова галерия, историческа информация и маршрут от интерактивния екран до забележителността, отбелязан на карта и описан с думи;

- обща информация за развитието на града като напр. бъдещи проекти, свързани с общината и др.

През времето, в което няма човешка интеракция, съоръженията работят в
режим „цял екран”, което ги прави уникална платформа за реализация на рзлични изложби, излъчване на съобщения, реклами и други.

Цялостната реализация на проекта е направена от фирма Три Де България ООД, която достави и инсталира съоръженията, разработи дизайн на приложение и софтуер за дистанционно управление на съдържанието в реално време през интернет.