Христина Димитрова постави световен рекорд за гмуркане за жени в открити морски води, като слезе до 201 м дълбочина в Червено море. Кое е следващото й предизвикателство?

Българката Христина Димитрова започва усилена подготовка за подобряване на световния рекорд за гмуркане в сладки води, след като стана първата жена в света, спуснала се на 201,2 метра в солените дълбини на Червено море.

На 14 юли Ина, както я наричат всички, постави нов световен рекорд при дамите като при тренировъчно гмуркане в Дахаб, Египет, се спусна на недостиганата от друга гмуркачка дълбина за време 5 минути и 40 секунди. Брюнетката

надмина с цели 11 метра предишното най-доброто постижение -

190 метра, записано от София Понсе в Мексико. За своето гмуркане Димитрова е използвала седем вида газови смеси, а до изплуването й на повърхността са засечени 282 минути - близо пет часа.

"Суеверна съм и не искам да говоря за това свое постижение, защото се готвя да надмина абсолютния рекорд в сладки води. Страхувам се да не се урочасам и не искам да си го пожелавам на глас, но ще тренирам много, за да се случи това в бъдеще. Разбира се, ще трябва доста да поработя и все пак се надявам до няколко години да успея", споделя Ина пред в. "168 часа".

В момента рекордът за сладка вода е 221 метра дълбочина и се държи от южноафриканката Верна ван Шайк, която го постига през 2004 г.

Предишното най-дълбоко гмуркане на Димитрова е до впечатляващите 174 метра отново в The Bells в Дахаб. Извършва го на 24 октомври м.г. С това лично постижение тя става

първата и единствена българка - технически водолаз, достигнала такава дълбочина

Поради високата степен на риск достигането до подобни дълбочини изисква сериозни технически умения и психическа подготовка на водолаза, както и сериозен опит в техническото гмуркане, обяснява Би Ти Ви.

"От близо 10 години съм инструктор. В един момент осъзнах, че повече време прекарвам в обучение, отколкото да се развивам. Реших, че трябва да имам път и цели, които да следвам, и така станах технически водолаз. Сега направих най-дълбокото гмуркане от жена в България. Но честно казано, изпреварих и доста мъже", коментира Христина миналата есен пред в. "Преса".

Съпругът й Росен Желязков е слизал и до -217 м - във Франция, край Марсилия. Според Димитрова: "Много малко хора изобщо се гмуркат на такива дълбочини, а при нашия пол се броят на пръстите на едната ръка. Изисква се много отдаденост, опит, финансова издържливост и дълго време за подготовка. Техническото гмуркане тепърва ще се развива още в тези екстремни аспекти."

Най-големият проблем на техническото гмуркане е дългото изплуване,

обяснява вестникът. Спускането до определена дълбочина става за минути, но заради декомпресията и опасността от блокиране на кръвоносните съдове от мехурчета инертни газове вследствие на рязката промяна в налягането, пътят обратно трае часове.

Допълнителни трудности създават физическата умора, дехидратацията и студът. А най-голямото изпитание на волята е в плиткото - виждаш, че повърхността е близо, но знаеш, че не бива да се поддаваш на изкушението.

Най-добрият й учител е Черно море. Тренира основно в него, защото в Созопол е и водолазният център, в който където обучава.

"Морето ни е пълно с потънали кораби, чудесно съхранени и почти неизследвани. Има съветски и германски подводници, а и един прекрасен български параход - "Родина", дълъг цели 130 метра. Може да се любуваш и на подводен живот - за съжаление не толкова много, колкото преди. Видимостта е намалена, защото не си пазим морето, а вследствие на замърсяването планктонът цъфти", разказва Ина пред "Преса". Според нея

любителското гмуркане (до -40 м) е хоби, не по-скъпо от ските:

"Екипировката се купува еднократно, а после може да я ползваш почти цял живот... Това изобщо не е спорт на богатите, а и става все по-достъпен. По-високите разходи са свързани с пътуванията, ако не искаш да скачаш само в Черно море. Но има дори евтини екзотични дестинации."

Източник: в. "168 часа"; в. "Преса"