Най-добрият начин да се свърши работата е да я свършиш сам - номер 4 от митовете за работата, в които сме програмирани да вярваме

Доводите в полза на тази философия изглеждат разумни. Не е нужно да викаш някого или да му плащаш, за да свърши работата; като я свършиш сам, не трябва да проверяваш, за да се увериш, че е свършена задоволително. Нещо повече - пести се време, необходимо, за да обясниш на някой друг какво да прави и как да го направи.

Понякога отговорът е сам да свършиш работата. В повечето случаи обаче не е така по две причини.

Първо, независимо от усещането си за всемогъщество, човек е с ограничени възможности. Можете да затънете в някой проект и тогава да установите, че не разполагате с време, подготовка или инструменти, за да го завършите. Можете дори да усложните задачата, като влошите положението.

Всеки, който някога се е захващал със сложен ремонт или с някакви подобрения в домакинството, е попадал в този капан. Поемате големия риск да излеете времето и енергията си в бездънна яма и да останете с празни ръце.

Втората, по-важна причина да се избягва позицията "Направи сам" е, че тя намалява ефективността ви. Да посветите по малко от себе си за всичко, означава да ангажирате голяма част от себе си за нищо.

Това ви прави неспособен да се концентрирате върху онези малко на брой проекти, които са най-добре платени, съобразно вложените от вас време и енергия. Защо да разпръсквате усилията си като сачми, когато можете да ги концентрирате и да бъдете оръдие?

Мит 5 - Най-лесният начин е най-добрият

* На вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам - народна поговорка

Източник: Майкъл льо Бьоф, "Да работим умно: Как да постигнем повече за по-малко време" (изд. "Наука и изкуство", 1993 г., превод Стоянка Сербезова)