Билетите за "София рокс" са вече в продажба, а сред звездите, които идват за фестивала на 7 и 8 юли, са и пънк ветераните "Студжис"

Когато пристигне за фестивала "София рокс 2012" (7-8 юли), ветеранът на пънк рока Иги Поп ще е навършил 65 - роден е в щата Мичиган на 21 април 1947 г. под името Джеймс Нюъл Остербърг-младши.

На 20 той основава групата си "Студжис", която просъществува няколко години и е възродена окончателно през 2003-та, за да гастролира сега и у нас.

Междувременно през 70-те Поп се сприятелява с Дейвид Боуи и с неговото съдействие започва солова кариера, в която се утвърждава като една от най-ексцентричните рокзвезди - с типичното за пънк жанра сценично поведение и склонност към ексхибиционизъм дори и в по-напреднала възраст. 

През 90-те нашумява и покрай участието си в саундтрак албумите към филми като "Аризонска мечта" (с музиката на Горан Брегович) и "Трейнспотинг" (с емблематичното Lust For Life).

През 2010 г. Иги Поп и "Студжис" влизат в американската зала на рок славата, а имиджът му на нестандартна модна икона е използван в реклама за парфюм на Пако Рабан, заснета от Йонас Акерлунд с топмодела Саша Пивоварова.

В София се очаква да прозвучат класически парчета на групата като "Search and Destroy" от преиздадения наскоро Raw Power или I Wanna Be Your Dog от дебютния им албум (1969 г.).

Първите хедлайнъри на двудневния фестивал, организиран от "Болкан ентъртейнмънт" (BECbg.com) на националния стадион "Васил Левски", са "Гънс енд роузес". Групите в афиша са повече от 10, а тази седмица станаха известни още две имена: "Ъгли Кид Джо" и "Годсмак".

Билетите на цени между 60 и 120 лв. (за първите 1000 - по 50-100 лв.) са в продажба от този петък в мрежата на "Ивентим" (Eventim.bg)

Не си мислете обаче, че всичко от Иги е пънк - неотдавна той участва в сборен албум с коледни песни, аранжирани от французина Мишел Льогран (трейлър), където пее класиката Little Drummer Boy, а най-големият му солов хит е Candy от 1990-а с певицата от "Би Фифти тус" Кейт Пиърсън.