Руският президент Владимир Путин е готов да подпише споразумение за мир

Още днес може да се направи решителна крачка към решаването на кризата в Украйна. Русия е готова да подпише днес в Минск новото споразумение за мир, изготвено от Франсоа Оланд и Ангела Меркел, съобщава "Блумбърг", позовавайки се на свои източници в правителството в Москва.

Все още има съмнения в готовността на украинският президент Петро Порошенко да даде автономия на Източна, но Владимир Путин ще подпише споразумението, твърди източникът.

Споразумение за мир

Контактната група снощи стигна до споразумение за изтеглянето на тежкото въоръжение от Източна Украйна и спирането на огъня, предаде ТАСС.

Очаква се днес лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна да се събират на ключова среща в Минск. Те ще трябва да съгласуват това, което е договорено на снощната среща между бунтовниците и украинските власти.

Целта е да бъде постигнато мирно споразумение по кризата в Източна Украйна, базирано на договора от Минск, подписан преди 5 месеца, който обаче продължава да не се спазва до момента. Междувременно военните действия в Източна Украйна се ожесточават и там по нищо не изглежда, че се върви към мирен изход от военната ситуация.

Виж още: Виталий Кличко: Никога няма да отстъпим Източна Украйна

Среднощен телефонен разговор

След постигнатото споразумени снощи американският президент Барак Обама се е чул с руския си колега Владимир Путин и му е отправил остро предупреждение. Обама е заявил, че Путин рискува да плати тежка цена, ако продължава агресивните си действия в Украйна.

САЩ вече са подготвили законопроект за оказване на военна помощ за Киев в размер на 1 млрд долара.