Дали в Северна Корея, Сирия или Либия: християните са най-преследваната религиозна общност. Двигател на насилието срещу тях е най-вече ислямският екстремизъм, посочва актуално изследване, цитирано от "Дойче веле"

Над 100 млн. християни по света са преследвани заради тяхната вяра, се казва в годишния индекс на независимата християнска организация Open Doors (Отворени врати). Това прави християните най-преследваната религиозна общност в света, заяви при представянето на доклада ръководителят на организацията Маркус Роде.

Над 7000 убити християни

Само за една година посегателствата срещу вярващи християни са се увеличили двойно. Същото важи за нападенията срещу християнски храмове. От ноември 2014 до октомври 2015 г. са регистрирани общо 7100 убийства на християни заради тяхната вяра, а броят на нападенията срещу църкви надхвърля 2400. Предишният индекс на Open Doors е отчел 4344 убийства на християни и 1062 нападнати или разрушени църкви.

Докладът изброява 50 страни в света, където християните са най-застрашени от преследване. В 35 от тях зад нападенията срещу християнското население стоят ислямски екстремисти, уточняват от Open Doors. Най-често това са представители на радикалните групировки "Боко Харам", "Ал Шабаб" и Ислямска държава, които използват брутална сила срещу християните и други немюсюлмански малцинства, пише още в доклада.

Обичайните заподозрени

Най-лошо се представя Северна Корея, която за 14-а поредна година оглавява списъка. Трудови лагери, изтезания, гонения: няма друга страна в света, която да се отнася по-зле с християнското население. След Северна Корея се нареждат Ирак, Еритрея, Афганистан, Сирия, Пакистан, Сомалия, Судан, Иран и Либия.

В страни като Нигерия и Пакистан насилието срещу християнската общност е дело на различни ислямистки групи и в много случаи е подклаждано от местните имами. В Пакистан например Наказателният кодекс предвижда смъртно наказание за богохулство, което се тълкува от много мюсюлмани като картбланш за посегателства срещу представители на религиозните малцинства.

В хиндуистки и будистки страни като Индия и Мианмар религиозният национализъм води до все по-силна радикализация на населението, която често избуява в посегателства срещу християнското малцинство, твърдят авторите на доклада. Бахрейн и Нигер влизат тази година за първи път в индекса на Open Doors - съответно на 48-о и 49-о място. Подобно на много други африкански държави, в Нигер се засилва влиянието на терористичната организация "Боко Харам", а в Бахрейн идеята за създаване на халифат по модела на "Ислямска държава" печели все повече привърженици.

Политиката и църквата трябва значително да увеличат усилията си в защита на преследваните християни, настоява ръководителят на Open Doors Маркус Роде. А шефът на фракцията на ХДС в германския Бундестаг Фолкер Каудер заяви, че е потресен от мащабите на посегателствата срещу хора, изповядващи християнската вяра.

Световната общност трябва да обърне сериозно внимание на проблема с растящия религиозен фанатизъм, призова Каудер.