"Мускулести, новоизпечени богаташи, които предпочитат сексбомби, се възползваха от хаоса в своите страни и по различни начини стигнаха до богатство" - ето така учени от университета в Йена, Германия описват родните мъже.

Професорът по славистика от Университета в Йена - Габриела Шуберт, провела изследване, според което "мачо типовете" на Балканите се изтъкват пред обекта на желанията си със златния ланец, с ключовете от "Мерцедес"-а и със своите най-малко два мобилни телефона. Така мъжа се представя още преди началото на диалога, пише "Он.нет".

"Германките в новинарските фейлетони постоянно полемизират върху това дали местните мъже не са твърде плахи, неоправни или феминизирани. При "хомо балканикус" няма такива проблеми. Тяхната защитна мярка е мачо поведението. "Хомо балканикус" е тип мъж, който произлиза от политическите обрати, и то от различни среди, и за съжаление, при съмнителни обстоятелства", обяснява Шуберт, която няколко години изследва феномена "хомо балканикус", пише novini.bg.

Тя смята още, че родните мачовци обикновено забогатяват с нелегален бизнес. "Те носят фантастични костюми и се представят като модерни мъже, въпреки че са с остарели виждания за нежния пол. Използват най-модерни технологии и поддържат мачо поведение, а жените избират по свой сексистки вкус. Често предпочитат сексбомби, които за радост на "хомо балканикус" пък предпочитат да открояват гърдите си с по-тесни дрехи. Такива случаи има и в западните страни, но по всичко изглежда, че жените в Югоизточна Европа са подготвени да се подчинят на очакванията на мъжете относно обличането и готвенето. Техните майки и баби често несъзнателно дори ги възпитават на такова поведение", добавя Шуберт.

"Балкански патриархат" пък е понятието, с което германката описва разделението мъж-жена, характерно за държавите от Югоизточна Европа. Явлението е описано като строго структуриран социален ред, в който семействата са силно свързани помежду си, за да се справят с трудностите.

"От жените пък се очаква да печелят, да бъдат перфектни съпруги и майки, и да изглеждат секси. Желателно е също така и на детските площадки да ходят с минижупове. Въпреки това младите жени от Югоизточна Европа все по-често пътуват в чужбина и се убеждавам, че жените се отнасят в съответствие с индивидуалните си нужди", смята Шуберт.

Изследване завършва с прогнозата, че "може би за в бъдеще за мъжете от вида "хомо балканикус" ще бъде трудно да си намерят партньорка".