Неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества са работните версии за причините за инцидента в с. Горни Лом, съобщиха от прокуратурата

"Динамичен оглед" на местопроизшествието край видинското село Горни Лом прецизира вероятната причина за взрива в бившия вече завод "Миджур", след като петъчният "статичен оглед" стигна до извода за "голяма човешка грешка", довела до гибелта на 15 души.

Новият оглед в събота е извършен със съдействието на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от СОБТ и сапьори от Българската армия, уточниха от Главната прокуратура (ГП).

При разместване на пръст и бетонни отломки са намерени човешки трупни части, които са иззети и предадени за изследване в катедра "Съдебна медицина" към столичната Александровска болница.

На местопроизшествието са открити не два, не четири, а пет кратера, образувани вследствие на детонирал на пет места взривен продукт. 

Виж още: Кошмарната нощ на 1 срещу 2 октомври

Разрушенията и жертвите са резултат от изключително голямото количество взривни вещества, преработвани и складирани в завода, заключават разследващите.

В официалното съобщение се припомня, че на 1 октомври сутринта, часове преди взрива, изпълнителният директор на фирмата е поискал от служба КОС (Контрол на общоопасните средства) при Пето РПУ в София разрешение от завода в Горни Лом да се транспортират за съхранение в склада на фирмата в село Сеславци общо 800 000 противопехотни мини - което му е било отказано.

Установено е, че на този ден, както и в предишния, 30 септември, в завода са били доставени още шест договорени тирове с мини. Те са били разтоварени в складово помещение, което вече е запечатано.

Виж още: Взривените работници - заложници на алчността

Съботният оглед е включвал още лаборатория, складове за мини и готова продукция на територията на бившия завод "Миджур".

От досега събраните данни, най-вероятните към момента причини за взрива са:

- възникване на експлозия в машината за мелене на взривни вещества при опериране с експериментален взрив;

- неправилна манипулация на етап от утилизиране на мините.

Според "24 часа", който цитира отлично осведомен източник, при първата хипотеза става дума за хексоген, който е едно от най-мощните взривни вещества. Популярният пластичен експлозив С-4 например се състои от 91% хексоген, уточнява вестникът.

След като се извади от мините, тротилът се мели в специална машина, за да стане хомогенна смес, обясняват пред изданието експерти относно технологията на утилизация.

Версиите са съвсем начални и следва да бъдат потвърдени или отречени от съответните експертизи, уточняват от прокуратурата и допълват, че интензивните действия по разследването продължават. 

Виж още: Взривоопасно безхаберие