Изследване показва, че от хепатит са починали повече хора, отколкото от малария или СПИН

Вирусният хепатит вече е една от основните причини за смърт и инвалидност в целия свят, пише Би Би Си. Изводите са на учени от Имперски колеж в Лондон и университета на щата Вашингтон. Хепатитът се нареди редом до туберкулозата, маларията и СПИН.

Учените са анализирали данни от 183 държави, събрани от 1990 г до 2013 г., събирани от Световната здравена организация. От петте форми на хепатита - А, В, С, D, и Е, най-много смъртни случаи (96%) се дължат на вирусите на хепатит В и С, които предизвикват цироза и рак на черния дроб.

Смъртните случаи за 23-годишния период на изследването са се увеличили с 63% - ако през 1990 г. от хепатит са починали 890 хи. души, то през 2013 г. броят на смъртните случаи, причинени от хепатит е 1,45 млн. души. Смъртността е по-голяма в страните с високи и средни доходи, отколкото в бедните държави.

Виж още: Кои са 10-те най-смъртоносни зарази

Най-голям брой на загинали е причинен от хепатит B и C. Тези два вида причиняват чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб. Въпреки това голям брой от болните не проявяват симптоми на болест до самия край. 

Така на практика хепатитът става най-смъртоносната болест в глобален мащаб. За сравнение през 2013 г. от СПИН са починали 1,3 млн. души, от туберкулоза - 1,4 млн. души, а от малария - 855 хил.

Положителен факт е, че броят на жертвите на туберкулозата и маларията намаляват прогресивно от 1990 г. насам.

Виж още: Над 110 хил. болни от хепатит С у нас

Източник: Би Би Си