Намерението на ГЕРБ и ДПС да спасяват Корпоративна търговска банка е 50% популизъм и 50% наивизим, коментира по Нова телевизия председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян

Ситуацията с КТБ е като някой да умре в болница, но през следващите 30 дни да не го погребваш, защото някой може да измисли начин да бъде съживен, допълни Левон Хампарцумян.

Спазване на закона

"Дори решението на Временната бюджетна комисия е много условно и то претърпява трансформации във времето. Истината е, че имаме закон и институционални отговорности по казуса КТБ и ако сме правова държава, би трябвало да следваме този закон. Законите се пишат преди да се случи нещо. Ако се пишат след като се случи нещо това не са закони, те са декрети в стил Владимир Илич Ленин", допълни банкерът.

Обявяване на КТБ в несъстоятелност

Дори КТБ да заработи отново тя много бързо отново ще има проблеми с ликвидността, тъй като всички вложители ще си изтеглят парите от нея, коментира Хампарцумян.

Той уточни, че ако идеята е банката да се спаси с държавна помощ, това трябва да се разреши от ЕС, а преди да се пусне в КТБ чуждестранен инвеститор, той трябва да се проучи. 

Ако се водим от икономическата логика, КТБ трябва да отиде в несъстоятелност, каза специалистът, като сподели, че банкерите са предполагали, че в банката на Цветан Василев нещата не са наред, но не са подозирали мащаба на проблема.

Иван Искров: БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако данните в доклада са верни

Касичка на империя

КТБ не е управлявана като банка, а като касичка на империя, пък коментира по Нова телевизия икономистът Георги Ангелов.

Не е възможно КТБ да се спаси, освен ако инвеститорите не дадат 5 млрд. лева в брой, смята икономистът.

Спасяването на КТБ ще струва милиарди на бюджета. Ако спасим КТБ, нашият бюджетен дефицит ще стане 8 или 10% по-висок, отколкото по време на хиперинфлацията, твърди Георги Ангелов.

Фалитът на КТБ

Той е убеден, че фалитът на КТБ няма да струва нищо на бюджета. Гарантираните влогове ще се изплатят от Фонда за гарантиране на влоговете, с държавна гаранция той ще вземе заем и след това ще си го връща, подчерта Ангелов.

Депутатите от бюджетната комисия смятат, че като променят някаква запетайка в закона ще спасят КТБ. Това не може да стане. Банка, която има 70 % лоши кредити и са необходими 4,8 млрд. лева, за да се оздрави, не се спасява с промяна на думи в закон. Тя е във фактически фалит, каза още той.

Виж още: Прочетете закона на Делян Пеевски за КТБ

На изкуственото дишане

Според икономиста Емил Хърсев подготвяното решение на Народното събрание ще е една поредна отсрочка.

Това е като организъм в кома, на изкуственото дишане. Той се поддържа изкуствено жив.
Ако настъпи спасяване на КТБ, тоест инвестиции на външни средства, ще е по-добре. По-добре е спасителят да дойде с пари, ако дойде. Това е по-евтиният вариант, смята той.