Оказва се, че колкото повече бързи храни консумираме, толкова по-голям е риска да развием депресия.

Вероятността да развият депресия е с 51% по-голяма при хората, които ядат бързи храни и готово-изпечени продукти, в сравнение с тези, които рядко посещават заведения за бързо хранене или въобще не го правят, показват резултатите на ново проучване, публикувани от EurekaAlert!.

Проучването свързва консумацията на бързи храни като (хамбургери и пица), както и на печени продукти (като понички и кроасани) с хора, които имат поставена диагноза депресията, или употребяват антидепресанти.

Авторите на проучването са стигнали до извода, че колкото повече бързи храни консумира човек, толкова по-голям е риска да развие депресия.

В проучването са участвали 8 964 души, които преди това никога не са били диагностицирани с депресия и не са вземали антидепресанти, пише profit.bg.

Състоянието им е било оценявано в продължение средно на 6 месеца, като на 493-ма от тях е била поставена диагноза депресия, или пък са започнали да пият антидепресанти.

Авторите на проучването заключават, че са необходими още изследвания, но прима на този тип храни трябва да се контролира, заради техния ефект върху физическото и умственото състояние на човека.