Къде да не ходим без екскурзовод

"Хора и улици, град като град. Тръгваме някъде, после назад. Тръгваме някъде, път като път, иска ли питане,наш е светът." Текстът на любимата българска песен на Мими Иванова и Борис Годжунов напълно описва някои градове, които са толкова замотани и в които всичко ти изглежда толкова еднакво, че няма как да не се загубиш.

Ето няколко такива града, подбрани от "Хъфингтън пост", в които ориентацията ни и способността ни да намираме винаги верния път са подложени на тежко изпитание:

Бостън

Градоустройството на Бостън води началото си до дните на ранна Америка, което му дава един симпатичен, но силно объркващ вид. Странната решетка от пътища, които този разсичат този град, може да обърка както пешеходци, така и шофьори.

Венеция

Канали, мостове, тесни, виещи улици, които често се оказват затворени или еднопосочни... Венеция тотално може да обърка всеки, който не е свикнал със странностите ѝ. Ако случайно човек се отдели от познатите и лесни за туристите пътища, може да се окаже на вълнуващо пътешествие из красивите, непознати улици на града.

Вашингтон

Градоустройството на столицата на САЩ може да наподобява типична мрежа, но все пак е доста труден за ориентиране. Улиците в този град са именувани по такива необичайни начини, които могат да объркат всеки гост на града. Самите улици също сякаш имат своите странности и в един момент човек може да се окаже на съвсем различно място от това, на което всъщност е трябвало да отиде.

Токио

Митове се разказват за тежкия трафик по улиците на японската столица. Самите улици също спомагат за допълнителното объркване с всичките си мигащи светлини и еднакви сгради. Адресната система в Япония също е страшно объркваща, което допълнително повишава риска от изгубване в този многомилионен град.

Маракеш

Маракеш е сложна плетеница от претъпкани улици, главозамайващи пазари и всевъзможни места, които объркват всеки чужденец в този град. Медината в Маракеш (стария град), която е историческият и културен център на града, от своя страна е лабиринт от улици и улички и скитането по тях е може би най-добрият начин да опознаеш Маракеш.

Амстердам

Амстердам донякъде прилича на Венеция. Поне в объркващата част с каналите и тесните улички. Това обаче не е задължително да е лошо нещо. Амстердам е от градовете, в които можеш да си наемеш колело и просто да се скиташ по улиците, гледайки. Изживяването ще продължи да е страхотно.

Хошимин

Градът, кръстен на виетнамския революционер, а по-късно и министър-председател, може напълно да се определи като "главоблъсканица". Хошимин е пълен със скрити чудеса и тайни улички, които биха били същински Гордиев възел за новодошли в града.