Климатичните промени няма да доведат до повече дни с необичайно студено време въпреки суровата зима в САЩ през януари, която прекъсна транспортните връзки, спря електричеството и нанесе щети на селскостопанската реколта, прогнозират учени от университета

Новото им изследване, публикувано в научното списание Nature Climate Change, поставя под съмнение страховете, че през следващото столетие се задават повече студени дни с екстремно ниски температури.

Според математика д-р Джеймс Скрийн есенните и зимните дни стават все по-топли като средни стойности, а температурите варират все по-малко, като тези два фактора намаляват шансовете за големи студове.

Виж още: Времето в България става все по-екстремно

Проучване на статистиката за времето показало, че температурните вариации през есента и зимата в северното полукълбо през последните десетилетия са спаднали значително.

Тази тенденция се дължи основно на факта, че северните въздушни течения и свързаните с тях студени дни търпят промени заради глобалното затопляне много по-бързо, отколкото южните ветрове и топлото време, установил ученият.

Виж още: ООН за глобалното затопляне: Новините са лоши

"Студът настъпва, когато вятърът духа от север и носи арктически въздух на юг, в средните географски ширини. Но тъй като арктическият въздух се повлиява все по-бързо от затоплянето, тези дни са по-малко студени в сравнение с миналото".

С помощта на математически модели за изучаване на климата д-р Скрийн успял да покаже, че тези промени ще продължат и в бъдеще, когато се очаква допълнително намаляване на температурните амплитуди през всички сезони, с изключение на лятото.

Виж още: Игрите на белите мечки